Voor pubers is een smartphone belangrijk voor het contact met leeftijdgenoten. Naast appen en bellen, zijn foto’s/filmpjes, muziek, games, internet en apps op de smartphone populair.
De smartphone van je puber heeft veel mogelijkheden. Dit vraagt meer zelfstandigheid en zelfbeheersing van je puber om hiermee om te gaan. Hoe kun je afspraken maken over het gebruik van de smartphone door je kind? Loes geeft tips:
Stel samen met je puber regels op over de kosten. Voor jonge pubers werkt prepaid vaak goed. De betaling is vooraf en daardoor overzichtelijker. Is je puber al toe aan een abonnement, leer hem dan hoe hij/zij bij kan houden hoeveel beltegoed er nog is. Gaat je puber goed om met het beltegoed, geef dan een compliment. Gaat je puber over de kosten van het abonnement heen, wees dan consequent. Laat je puber het bedrag terug betalen of terug verdienen met karweitjes. Bespreek ook hoe hij/zij kan voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.
Praat met je puber over het gebruik van zijn/haar mobiel en stel samen gedragsregels op. Wanneer is het gepast om foto’s te maken, en door te sturen? Hoe ga je met anderen om online? Wat zeg je wel en niet in een groeps-app? Maar ook: wanneer moet de mobiel uit (’s nachts/ tijdens het eten/in de bioscoop) en welke sites bekijk je wel en niet. Je puber heeft toegang tot het hele web op de smartphone, zonder filters.
Met een smartphone heeft je puber iets kostbaars in handen. Spreek met hem/haar door hoe diefstal en verlies te voorkomen is en wat hij/zij het beste kan doen bij diefstal.
De meeste pubers zetten het volume van hun smartphone of MP3-speler op het maximum en houden zelden rekening met de gehoorschade die dit op kan leveren. Vertel je kind van de risico’s van te hoog volume. Als je puber zijn/haar smartphone of MP3 speler op 60% van het maximale volume zet, dan loopt hij/zij geen gehoorschade op. Bij grotere koptelefoons die over de oren worden geplaatst is 70% verstandig. Voor meer info of een gehoortest kijk op www.oorcheck.nl
Meer weten? Op www.hoezomediawijs.nl en op Loes staat meer informatie over het gebruik van smartphones door pubers.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemLOES Twente biedt u in samenwerking met theatergroep Playback een interactieve..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item