Wat is grooming?

Grooming betekent dat een volwassene online contact maakt met kinderen (die meestal tussen de 11 en 15 jaar zijn) met als uiteindelijk doel seksueel misbruik. In andere termen wordt grooming ook wel 'digitaal kinderlokken' genoemd.

Het contact maken gebeurt via de computer, op een tablet of smartphone. Bij grooming doet een volwassene zich meestal voor als leeftijdsgenoot en verleidt het kind met complimentjes en lieve woordjes. Op alle sites waar kinderen zich bevinden zijn ook groomers aanwezig. Je kan denken aan sites met spelletjes, maar ook aan social media zoals Facebook, Habbo of Whatsapp.

Tip 1: Risico's op internet

Praat op tijd met je kind over de risico's op internet. Toon bijvoorbeeld eerst interesse in wat je kind doet op internet. Leg ook uit dat je je soms wel eens zorgen maakt.

Tip 2: Grenzen online contacten

Bepaal samen met je kind de grenzen van de online contacten: mensen die vriendelijk lijken, hoeven dat niet te zijn.

Tip 3: Online vrienden

Een belangrijke regel is: ken je iemand in het echte leven niet, accepteer hem/haar ook niet online.

Tip 4: 'Nee' zeggen

Leer je kind ook om ‘nee’ te leren zeggen als zij echt niet iets wil doen.

Tip 5: Werkwijze grooming

Vertel je kind dat een groomer de volgende werkwijze heeft: aandacht geven (geschenken krijgen), vertrouwen schenken, chanteren om bijvoorbeeld filmpjes online te zetten. Het resultaat kan zijn dat je kind zich schaamt en met niemand hierover praat. De volgende stap kan seksueel misbruik zijn.

Tip 6: Alles bespreken

Geef je kind aan dat zij alles met je kan bespreken en dat je haar graag wilt helpen mocht dit nodig zijn. Dit kan voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van grooming.

Tip 7: Gevoelige informatie

Laat je kind geen gevoelige informatie online zetten zoals foto’s of filmpjes. Ook niet jullie adres en telefoonnummer.

Tip 8: Toch een afspraak?

Heeft je kind toch een afspraak met een persoon die zij via internet heeft leren kennen? Laat zij dan een vriend of vriendin meenemen. Spreek af op drukbezochte plaatsen waar veel getuigen zijn.

Tip 9: Seksuele beelden

Laat je kind nooit seksuele beelden van anderen doorsturen. De mensen op die beelden komen hierdoor vrijwel altijd in de problemen. Dit kan je kind dus voorkomen.

Tip 10: Lastig gevallen?

Is je kind lastig gevallen? Meld dit op www.helpwanted.nl. Op deze website vind je ook informatie en een film over grooming. Het is een website voor online seksueel misbruik van jongeren tussen 12 en 18 jaar.

Tip 11: Grooming slachtoffer?

Denk je dat je kind slachtoffer is van grooming of dit dreigt te worden? Je kan dit melden bij de politie via 0900-8844. Of ga naar Meldknop.

Meer 'online' opvoedadvies

LOES geeft ouders meer advies voor de online wereld van kinderen:

(5124 14805 beoordelingen)
Terug naar boven