Wat is sexting?

Sexting bestaat uit de Engelse woorden ‘seks’ en ‘texting’ (Engels voor sms’en). Dit houdt in dat seksueel getinte berichten verstuurd worden. Dit kunnen ook pikante foto’s of video’s zijn, die meestal via een mobiele telefoon verstuurd worden.

Sexting kan een onderdeel zijn van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Maar wanneer de beelden van sexting bij (verkeerde) personen of op een website terechtkomen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de betrokkene. Dit wordt ook wel 'shame sexting' genoemd. Daarnaast zijn foto’s of video’s van kinderen onder de 18 jaar en het versturen ervan strafbaar.

Tip 1: Praten over seksualiteit

Praat met je kind over het onderwerp seksualiteit. Seksuologen zien sexting als een onderdeel van de seksuele experimenteerfase van jongeren.

Tip 2: Nadenken over gevolgen

Wanneer je kind spannende foto’s of filmpjes wil versturen, laat hem of haar dan van te voren goed nadenken wat de gevolgen kunnen zijn.

Tip 3: Eenmaal online...

Vertel je kind dat wanneer er eenmaal een foto of video op internet staat, deze niet verwijderd kan worden. Je kind kan hiervan zijn hele leven last houden.

Tip 4: Alles bespreken

Maak duidelijk aan je kind dat zij alles met je kan bespreken en dat je haar wilt helpen mocht dit nodig zijn.

Tip 5: Sexting onder druk

Sexting is soms niet aanvaardbaar. Dit is wanneer onder druk van vrienden foto’s en dergelijke toch verstuurd worden. Het doorsturen van seksueel getinte afbeeldingen naar anderen is niet normaal.

Tip 6: Niet doorsturen

Als je kind ongevraagd afbeeldingen toegestuurd krijgt, kan hij dit gedrag afkeuren. Laat hem of haar in ieder geval de afbeeldingen niet doorsturen.

Tip 7: Slachtoffer sexting?

Is je kind slachtoffer van sexting? Blijf kalm, wordt niet boos en steun je kind. Het is een moedige stap van je kind om dit aan je te vertellen.

  • Als je de persoon kent die verantwoordelijk is voor de verspreiding, vraag hem om te stoppen hiermee.
  • Doe aangifte bij de politie. De politie kan verder onderzoek doen.
  • Sexting kan een flinke indruk maken op je kind. Heeft je kind hulp nodig bij verwerking van sexting? Kijk dan op www.helpwanted.nl, www.kindertelefoon.nl of www.seksenzo.info.

Meer informatie

LOES geeft meer advies over de 'online' opvoeding van kinderen:

- Wat is grooming?
- Online pesten 
- Pesten via sociale media
- Gebruik van smartphone
- Veilig Pokémon Go

(3139 9058 beoordelingen)
Terug naar boven