Sexting bestaat uit de Engelse woorden ‘seks’ en ‘texting’ (Engels voor sms’en). Dit houdt in dat seksueel getinte berichten verstuurd worden. Dit kunnen ook pikante foto’s of video’s zijn, die meestal via een mobiele telefoon verstuurd worden.
Sexting kan een onderdeel zijn van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Maar wanneer de beelden van sexting bij (verkeerde) personen of op een website terechtkomen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de betrokkene. Dit wordt ook wel 'shame sexting' genoemd. Daarnaast zijn foto’s of video’s van kinderen onder de 18 jaar en het versturen ervan strafbaar.
Praat met je kind over het onderwerp seksualiteit. Seksuologen zien sexting als een onderdeel van de seksuele experimenteerfase van jongeren.
Wanneer je kind spannende foto’s of filmpjes wil versturen, laat hem of haar dan van te voren goed nadenken wat de gevolgen kunnen zijn.
Vertel je kind dat wanneer er eenmaal een foto of video op internet staat, deze niet verwijderd kan worden. Je kind kan hiervan zijn hele leven last houden.
Maak duidelijk aan je kind dat zij alles met je kan bespreken en dat je haar wilt helpen mocht dit nodig zijn.
Sexting is soms niet aanvaardbaar. Dit is wanneer onder druk van vrienden foto’s en dergelijke toch verstuurd worden. Het doorsturen van seksueel getinte afbeeldingen naar anderen is niet normaal.
Als je kind ongevraagd afbeeldingen toegestuurd krijgt, kan hij dit gedrag afkeuren. Laat hem of haar in ieder geval de afbeeldingen niet doorsturen.
Is je kind slachtoffer van sexting? Blijf kalm, wordt niet boos en steun je kind. Het is een moedige stap van je kind om dit aan je te vertellen.
LOES geeft meer advies over de 'online' opvoeding van kinderen:
- Wat is grooming?
- Online pesten
- Pesten via sociale media
- Gebruik van smartphone
- Veilig Pokémon Go
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemGezond eten met je kind?Het kan echt leuk en makkelijk zijn. Als ouder wil je..
Bekijk agenda itemWeet jij al waar je voor kiest: borst- of flesvoeding? Tijdens je zwangerschap..
Bekijk agenda itemDit webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 1-4 jaar.Je..
Bekijk agenda itemMisschien herken je het wel: je probeert alle ballen in de lucht te houden terwijl..
Bekijk agenda item