Pest jouw kind anderen op WhatsApp of Instagram?

Veel tieners en ook basisschoolkinderen hebben tegenwoordig een smartphone met WhatsApp en Instagram. Wat is er leuker dan (gratis) berichten sturen naar je vrienden of foto's zetten op Instagram? 

Pesten, schelden, buitensluiten

Toch hoor je ook van pesten op WhatsApp: buitensluiten in een WhatsApp-groep, ruziemaken op WhatsApp. Of cijfers gooien op Instagram of WhatsApp: ongevraagd foto's een laag cijfer geven en commentaar erbij zetten ('echt lelijk', 'stom'). Dat kan pesten, schelden en buitensluiten uitlokken.

Hoe kan dat?

Dat dit voorkomt, heeft te maken met het medium en met de leeftijd:

  • Je kijkt de ander niet in de ogen, waardoor je niet onmiddellijk ziet wat het effect van je woorden is.
  • Je bent 'afgeschermd' van de ander: hij/zij kan je niets maken. 
  • Kinderen moeten zich bij het maken van berichten steeds verplaatsen in de ander. Dat is sowieso al moeilijk voor kinderen, maar als je ze niet ziet, is het nog veel moeilijker.

Tip 1: Is het écht pesten?

Maak het bespreekbaar. Thuis met je kinderen of als leerkracht in de klas. Zoek uit wat er pecies is gebeurd. Is het een uit de hand gelopen onhandigheid, of is het echt pesten? En gaat het ook door buiten huis of school? Dan is er meer aan de hand. Bespreek het met elkaar; betrokken ouders en school. 

Tip 2: Vrijuit praten

Heeft jouw kind gepest? Denk eerst na over waarom je kind pest. Laat je kind uitleggen wat er gebeurd is en hoe het zo ver heeft kunnen komen dat hij/zij is gaan pesten, schelden of buitensluiten. Oordeel niet te snel, maar laat je kind vrijuit praten.

Tip 3: Pesten is niet goed

Laat duidelijk merken dat pesten, schelden of buitensluiten niet goed is. Als je kind inziet wat fout ging en spijt heeft, dan kun je het bij dat gesprek laten. Of is meer nodig? Het gaat er om dat hij of zij leert van wat hij of zij gedaan heeft. Maak afspraken en regels over hoe het beter kan. Help je kind zich daaraan te houden. Kijk mee met wat je kind doet op WhatsApp of Instagram.  

Tip 4: Contact op internet

Praat met kinderen over aardig zijn op internet. Leg je kind uit dat hij/zij rekening moet houden met de gevoelens van anderen, ook al zijn die anderen niet zichtbaar. En dat alles wat je doet in contact met anderen, gevolgen heeft.

Tip 5: Excuses

Vraag je kind om tegen de ander te zeggen dat het hem/haar spijt. Laat je kind kiezen: een brief schrijven (dus geen e-mail!) of het zeggen in een gesprek. Maak een afspraak binnen welke termijn je kind excuses zal aanbieden. Check daarna (eventueel bij de andere ouders) of het inderdaad gebeurd is en of het in orde is voor het andere kind.

Meer opvoedadvies

LOES geeft meer advies over de (digitale) pestomgeving van kinderen:

- Wordt jouw kind online gepest?
- Wordt jouw kind gepest op school? 
- Pest jouw kind anderen online?
- Sexting
- Grooming

(2990 8967 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven