Veel tieners en ook basisschoolkinderen hebben tegenwoordig een smartphone met WhatsApp en Instagram. Wat is er leuker dan (gratis) berichten sturen naar je vrienden of foto's zetten op Instagram?
Toch hoor je ook van pesten op WhatsApp: buitensluiten in een WhatsApp-groep, ruziemaken op WhatsApp. Of cijfers gooien op Instagram of WhatsApp: ongevraagd foto's een laag cijfer geven en commentaar erbij zetten ('echt lelijk', 'stom'). Dat kan pesten, schelden en buitensluiten uitlokken.
Dat dit voorkomt, heeft te maken met het medium en met de leeftijd:
Maak het bespreekbaar. Thuis met je kinderen of als leerkracht in de klas. Zoek uit wat er pecies is gebeurd. Is het een uit de hand gelopen onhandigheid, of is het echt pesten? En gaat het ook door buiten huis of school? Dan is er meer aan de hand. Bespreek het met elkaar; betrokken ouders en school.
Heeft jouw kind gepest? Denk eerst na over waarom je kind pest. Laat je kind uitleggen wat er gebeurd is en hoe het zo ver heeft kunnen komen dat hij/zij is gaan pesten, schelden of buitensluiten. Oordeel niet te snel, maar laat je kind vrijuit praten.
Laat duidelijk merken dat pesten, schelden of buitensluiten niet goed is. Als je kind inziet wat fout ging en spijt heeft, dan kun je het bij dat gesprek laten. Of is meer nodig? Het gaat er om dat hij of zij leert van wat hij of zij gedaan heeft. Maak afspraken en regels over hoe het beter kan. Help je kind zich daaraan te houden. Kijk mee met wat je kind doet op WhatsApp of Instagram.
Praat met kinderen over aardig zijn op internet. Leg je kind uit dat hij/zij rekening moet houden met de gevoelens van anderen, ook al zijn die anderen niet zichtbaar. En dat alles wat je doet in contact met anderen, gevolgen heeft.
Vraag je kind om tegen de ander te zeggen dat het hem/haar spijt. Laat je kind kiezen: een brief schrijven (dus geen e-mail!) of het zeggen in een gesprek. Maak een afspraak binnen welke termijn je kind excuses zal aanbieden. Check daarna (eventueel bij de andere ouders) of het inderdaad gebeurd is en of het in orde is voor het andere kind.
LOES geeft meer advies over de (digitale) pestomgeving van kinderen:
- Wordt jouw kind online gepest?
- Wordt jouw kind gepest op school?
- Pest jouw kind anderen online?
- Sexting
- Grooming
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item