Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Zindelijkheidstraining

Je kind is bijna drie. Tijd om zindelijk te worden en dus tijd voor een zindelijkheidstraining, vind je. Maar je kind heeft er nog weinig zin in. Loes geeft tips over de invulling van de zindelijkheidstraining.

Zindelijkheidstraining tips

 • Begin niet eerder met zindelijkheidstraining dan wanneer jij en je kind er klaar voor zijn. Je kind is toe aan zindelijkheidstraining als hij of zij vertelt dat hij of zij een vieze luier heeft of veel belangstelling heeft voor de wc. Jij als ouder bent toe aan zindelijkheidstraining als je de komende weken genoeg tijd hier aan kunt besteden. Dus tijd om je kind consequent op het potje of de wc te laten zitten.
 • Begin niet met zindelijkheidstraining als je kind zich niet lekker voelt of ziek is.
 • Als je kind naar het kinderdagverblijf gaat, informeer dan hoe men daar met de zindelijkheidstraining omgaat en stem je eigen aanpak met hen af.
 • Ontdek het patroon van je kind door te noteren op welke tijden je kind plast of poept. Als je kind nog geen regelmaat hierin laat zien kan je je afvragen of het al wel klaar is om zindelijk te worden en met de zindelijkheidstraining te beginnen.
 • Je kunt beginnen door je kind op de genoteerde tijden op het potje of toilet (met eventueel een brilverkleiner en voetensteuntje ) te laten zitten. Het is de bedoeling dat je kind zal leren om het gevoel van een volle blaas of de druk van de ontlasting in verband te brengen met het potje of de wc.
 • Leren doe je ook door te kijken hoe anderen iets doen. Je kunt je kind bijvoorbeeld meenemen als je zelf naar de wc gaat en vertellen wat je doet.
 • Dwing je kind niet om op het potje of de wc te zitten. Hoe meer nadruk je er op legt, des te hardnekkiger zal het vasthouden met het-niet-te-doen.
 • Probeer de zindelijkheidstraining spelenderwijs uit te voeren door bijvoorbeeld samen met je kind de pop te leren op het potje of de wc te gaan zitten.
 • Als je kind toevallig een plasje in de wc of het potje doet geef het dan een compliment. Spoel de plas niet meteen door wacht even en leer je kind dan samen de plas door te trekken en zeg bijvoorbeeld "dag plas!".
 • Zodra je kind je waarschuwt dat er een plas of poep aankomt, dan ben je op de goede weg met de zindelijkheidstraining. Dan voelt je kind dat er iets aankomt maar hij of zij heeft dan nog wel hulp nodig.
 • Het beste is het potje op een vaste plaats te zetten bijvoorbeeld vlak bij de wc.
 • Blijf rustig als het soms mis gaat met de zindelijkheidstraining. Geef niet te snel op.
 • Blijf je kind prijzen als het zijn best doet tijdens de zindelijkheidstraining al is het niet altijd succesvol.
 • Als de zindelijkheidstraining niet altijd even niet soepel gaat, wacht dan een paar weken en probeer het later eens opnieuw.

Tips om zindelijk te worden

Advies van Loes

Loes is het gezicht van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Voor opvoedadvies kun je bij Loes terecht. Wil je persoonlijk advies over zindelijkheidstraining, neem dan contact op via het telefoonnummer of kom langs bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente. Loes helpt je graag!

Over Loes

Leuk om kennis met je te maken! Ik ben Loes. Je kunt bij mij terecht voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Ik werk voor veertien Twentse gemeenten.

Meer lezen

Terug naar boven