Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.
Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!
Stel je vraagDe meeste mensen houden van privacy. Met je familie en vrienden deel je stukjes van je leven, maar onbekenden hoeven niet alles van je te weten en te zien. Dat is niet alleen in de echte wereld zo, maar ook online. Waarschijnlijk ben jij bewust bezig met wat je op sociale media plaatst en wat niet. Veel kinderen zien daar het belang niet van in. En gevaren? Die zien ze al helemaal niet. Daarom is het verstandig om je kind hierin te begeleiden.
Je kunt privacy beschouwen als het recht om met rust gelaten te worden. Ook willen mensen graag leven zonder dat ze ‘begluurd’ worden. Maar wie op internet zit, laat een digitaal spoor achter. De websites die je bezoekt, je zoektermen op Google, de dingen die je plaatst op sociale media, het is allemaal te achterhalen. Volwassenen weten dat meestal wel, kinderen niet. Kinderen zijn onschuldig en denken dat iedereen te vertrouwen is. Mooie eigenschappen, maar het betekent ook dat ze mogelijke gevaren niet zien.
Kinderen hebben niet door dat er meer mensen dan hun eigen vrienden mee kunnen kijken op sociale media. Ze kunnen daardoor meer informatie verspreiden dat je als ouders lief is: persoonsgegevens, persoonlijke dingen. Klein voorbeeld: door de filmpjes die kinderen thuis of achter het huis opnemen en op TikTok zetten, is menig huis van binnen en buiten volop in beeld, zonder dat ouders dat in de gaten hebben. Jammer maar waar: staat iets eenmaal op internet, dan blijft het op internet.
In het algemeen kunnen we zeggen: praat erover met je kind. Denk van tevoren na over online privacy en wat jij daarin belangrijk vindt. Bespreek dit met je kind en maak afspraken. Een goed en vertrouwelijk contact met je kind is belangrijk. Dat is vaak al moeilijk genoeg, want niet alle kinderen kunnen spontaan praten over hun gevoelens en emoties. Probeer altijd ‘de lijn met je kind open te houden’, zodat je kind bij je durft te komen als er iets misgaat online. Het is te hopen van niet, maar je kind kán slachtoffer worden van cyberpesten of sexting. In deze gevallen is het raadzaam naar een leraar te stappen of aangifte te doen bij de politie. Vergeet niet om screenshots van de berichtjes te maken.
Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker wat je kind uitspookt op internet. Maar je kunt wel een aantal dingen voorkomen door het instellen van ouderlijk toezicht. Hiermee zorg je ervoor dat je kind niet op ongeschikte websites komt of apps downloadt waar jij niet blij van wordt. Ook kun je tijdslimieten instellen, zodat je kind niet midden in de nacht online kan of uren achter gaat zitten gamen. Het instellen van ouderlijk toezicht kan op:
Lees meer over hoe je als ouders omgaat met de digitale wereld van je kind.Hier vind je ook handige tips om de privacy-instellingen van je kind op Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter aan te passen.