In deze tijd kunnen we er niet meer omheen: sociale media en internet zijn aspecten die we niet meer kunnen ontkennen, maar moeten accepteren. Vele ouders gaan hier gelukkig in mee door zelf ook enthousiast mee te doen in de digitale wereld.
Wel is het belangrijk om goed met je kind te blijven praten over deze media en alles wat daarin gebeurt. Loes geeft tips die jou als ouder helpen om jouw kind een gezond gedrag te laten ontwikkelen op sociale media.
Kinderen willen graag bij een groep horen, door social media als Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter wordt hun vrienden- en belevingswereld sterk vergroot. Het kan zijn dat ze elkaar maar een enkele keer in het echt zien, maar dat ze elkaar via bijvoorbeeld Facebook jaren volgen. Het is goed om je kind te laten inzien - door er met hem of haar over te praten - wat het verschil is tussen live vrienden en digitale vrienden.
Veel kinderen gebruiken social media op een goede manier, houden afstand, plaatsen verstandige foto’s en reacties, maar soms plaatsen ze dingen om er bij te willen horen. Blijf als ouder dus goed op de hoogte van wat er gebeurt op internet. Dit kun je doen door met je kind te praten op een belangstellende toon, zonder verwijten. Stel vragen als: 'Hoeveel vrienden heb je eigenlijk? Had ik er maar zoveel, wat leuk' of 'Laat me eens zien, hoe werkt dat nu precies?' Het gebruik van humor en luchtigheid helpt hierbij goed.
Blijf je verplaatsen in je kind en zijn of haar 'digitale vrienden', ze kunnen op social media voelen als een beetje privé. Wat voor jou ver de grens over gaat kan voor hen normaal zijn. Vooral als kinderen al wat ouder worden willen ze ook zelf bepalen wie hun digitale vrienden zijn, je kunt meekijken en erover praten. Verbieden kan vaak averechts werken, blijf daarom in gesprek over de keuzes die je kind maakt. Stel open vragen waarom je kind deze keuze heeft gemaakt zonder hem of haar af te vallen.
Vaak vinden jongeren het ook heel fijn om veel (digitale) vrienden te hebben, het geeft hen een gevoel van erbij horen. Ze voelen zich sociaal verbonden met o.a. leeftijdsgenoten. Dit kan sterk hun eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten. Het is goed om als ouder de vriendenlijst met je kind door te nemen en samen te bespreken wie het is en waar ze diegene van kennen. Zo voorkom je dat je kinderen vreemden toevoegen.
Het is belangrijk dat de privacy instellingen van je kind goed staan ingesteld. Zo kun je zelf bepalen wie welke informatie over jouw kind ziet. Via de volgende links voor de verschillende social media sites kun je kijken of je de privacy instellingen goed hebt ingeschakeld en hoe je dit moet doen. Blijf verder op de hoogte van de verschillende social media waarop je kind zich bevindt. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden over de werking van de verschillende social media.
- Voor Facebook
- Voor Instagram
- Voor Snapchat
- Voor Twitter
- Mediawijsheid onder kinderen
- Pesten via WhatsApp en Instagram
- Online pesten in het algemeen
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item