Luisteren naar elkaar is voor kinderen in de basisschoolleeftijd erg belangrijk. Zo leert een kind zich in te leven in de situatie van een ander. Daarnaast is luisteren naar elkaar belangrijk omdat andere kinderen en volwassenen zich op die manier gehoord voelen. Het is fijn als je naar elkaar luistert, maar het is ook erg belangrijk om gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. Op die manier kunnen kinderen goed meedoen in discussies, kringgesprekken en interacties,en dat is weer goed voor hun ontwikkeling.
Loes geeft tips voor goede communicatie met je kinderen:
Een kind goed leren luisteren en praten lukt beter als je aansluit bij de interesses van je kind. Je kunt je kind hier naar vragen of ga bij jezelf na wat je als prettig hebt ervaren toen je zelf jong was. Stel je zoon of dochter open vragen die beginnen met bijvoorbeeld hoe, wat, waarom, wanneer, wie? Zo krijg je een interactief gesprek met elkaar. Daar leert je kind meer van dan van een enkelzijdig gesprek.
Kies een goed moment uit om met je kind te praten, kies een rustig tijdstip en een fijne plek. Hierdoor ontstaat er meer ontspanning en kun je beter naar elkaar luisteren. De mooiste gesprekken vinden vaak plaats wanneer er een fijne relaxte sfeer is.
Praat veel met je kind en luister ook veel. Zo worden zijn of haar sociale vaardigheden en taalontwikkeling gestimuleerd. Om een goede band aan te gaan met iemand uit je omgeving zal praten en luisteren van groot belang zijn. Neem hier als ouder dus de tijd voor, het geeft zoveel voordelen voor nu en in de toekomst, denk bijvoorbeeld aan spreekbeurt houden, in hun werk later, relaties opbouwen en noem maar op.
Door te praten en te luisteren naar elkaar kun je je kind leren om oogcontact te maken, instemmend te knikken en een open houding aan te nemen. Je kind ziet jou als voorbeeld en zal in het dagelijkse leven dit na doen. Het goede voorbeeld geven als ouder is dus erg belangrijk!
Door te benoemen wat je ziet in een gesprek als het gaat om gedrag en houding, leert je kind hoe hij of zij overkomt op anderen. Geef wel duidelijk en opbouwend aan wat je ziet, bijvoorbeeld een geïnteresseerde houding, antwoorden met toelichting of antwoord geven door er eerst over na te nadenken. Door hier samen over te praten kun je elkaar spiegelen.
Belangrijk is om het gesprek leuk en luchtig te houden. Houd je eigen mening nog even voor je en luister naar je kind zonder direct te oordelen of iets goed of fout is.
Neem voor meer informatie contact op met Loes.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd. ..
Bekijk agenda item