Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Hoogsensitief? Stel je niet zo aan!

Gepubliceerd: 15 augustus 2019

Dochter Olivia begint binnenkort in groep 8. Ze wordt al een hele meid. Maar van meidendingen moet ze niets hebben. Nagellak en mascara bezorgen haar koude rillingen. Haar favoriete kledingstuk is een sportbroekje. En jongens? Je kunt er leuk mee voetballen of tikkertje doen, maar daar houdt het mee op.

Best een stoere meid, onze Olivia. Maar niet altijd. Op één dag kunnen alle emoties - van opperste blijdschap tot diep verdriet - voorbij komen. ‘Stel je niet zo aan’, denk ik dan wel eens, maar gelukkig zeg ik het nooit hardop.

Gevoelig

20% van de mensen is hoogsensitief. Olivia is er daar een van. Dat hebben we niet officieel laten testen, maar er zijn allerlei dingen waar je het aan kunt merken. Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor licht, geluid, geur, smaak en aanraking dan de meeste mensen. Woorden van kritiek komen heel hard binnen en worden vaak persoonlijk opgevat. Geeft de juf de hele klas een uitbrander, dan voelt Olivia zich heel rot. Eenmaal thuis, waar ze echt zichzelf kan zijn, volgen de tranen.

Ook kunnen dit soort kinderen er niet tegen om opgejaagd te worden. En dat is heel lastig, vooral als je - zoals Olivia - ’s ochtends niet vooruit te branden bent. Als ik zeg: “Meisje, het is tien over acht, je moet zo echt op de fiets zitten hoor,” schiet haar stresslevel omhoog. Dat wordt nog een graadje erger als ze ontdekt dat ze haar huiswerk nog niet af heeft. Vervolgens krijg ik de volle laag en stampt ze briesend de deur uit.

Alleen maar ellende?

Is het dan alleen maar ellende met die hoogsensitieve kindjes? Nee hoor, gelukkig niet. Vaak groeien ze uit tot creatieve mensen, met een sterke eigen wil. Ze voelen aan wat anderen nodig hebben en signaleren emoties bij een ander heel snel. Hoogsensitieve personen zien snel patronen en kunnen snel werken. Maar een gebruiksaanwijzing is er wel. Gedurende de dag krijgen hoogsensitieven veel prikkels. Op zich kan dat geen kwaad, als je maar de tijd neemt om ze te verwerken. Ontladen kan heel simpel; bijvoorbeeld door te douchen voor het slapengaan, of de kat of hond te aaien.

Bijzonder talent

Hoogsensitiviteit hoort bij wie je bent. Het is een persoonlijkheidskenmerk waarmee je wordt geboren en gaat nooit over. Dus je kunt er maar beter mee leren omgaan. Het is de kunst om hoogsensitiviteit niet als een last te zien, maar als een talent. Een mooie uitdaging. Niet alleen voor Olivia, maar ook voor haar ouders!

 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (11), Olivia (10), Joost (8) en Emmanuel (5).

Blog

Want zodra je kind een telefoon krijgt, gaat er een hele wereld open - eentje waar jij weinig grip op hebt. Een bezorgde moeder van een 12-jarige verzuchtte eens tegen me: “Ik zie hoe mijn zoon helemaal opgaat in die telefoon. Het is gewoon zielig, want hij kan er geen weerstand aan bieden.

Meer lezen
Terug naar boven