Zeurt jouw peuter?

Zeuren komt veel voor bij jonge kinderen. Het is een aanhoudende, klagende manier van praten, vaak met een irritante stem. Dat kan voor jou als ouder heel frustrerend zijn. Kinderen die zeuren vragen op een negatieve manier aandacht. Sommige kinderen raken er aan gewend om op een zeurderige manier te praten. Ze hebben hulp nodig om een betere manier van praten aan te leren.

Zeuren kan voor een peuter een manier zijn om een gevoel te uiten. Bijvoorbeeld als hij/zij honger heeft, zich verveelt of moe voelt. Jonge peuters zeuren ook als ze de woorden die ze nodig hebben om iets te zeggen niet kennen. Kinderen kunnen ook zeuren om aandacht te krijgen of hun zin door te drijven.

Tip 1: Praat zelf netjes

Geef het goede voorbeeld. Laat je kind zien hoe hij/zij netjes moet praten. Probeer in het bijzijn van je kind op een rustige en aardige manier te praten en niet te vitten of te schreeuwen.

Tip 2: Geef complimenten

Als je kind op een rustige manier praat en op een beleefde manier om dingen vraagt, geef hem/haar dan een complimentje en aandacht (positief opvoeden).

Tip 3: 'Stop met zeuren'

Als je kind bij je komt en om iets zeurt, stop dan met wat je aan het doen bent. Ga op je hurken zitten en vertel je kind dat hij/zij moet stoppen met zeuren en op een gewone manier moet praten. Geef je kind een voorbeeld. ‘Janneke, zeg eens: mama, mag ik een koekje?’. Geef je kind een complimentje als hij/zij je voorbeeld volgt en het netjes vraagt.

Tip 4: Kies consequentie

Als je kind jouw voorbeeld niet volgt en het niet netjes vraagt, kies dan een logische consequentie. Bijvoorbeeld: ‘Je hebt het niet netjes gevraagd. Ik leg de koekjes weg en straks mag je het nog een keer vragen.’ Laat je kind het na een paar minuten nog eens proberen. Negeer protest en ga niet in discussie met je kind.

Tip 5: Geef alternatief

Als je kind op de juiste manier iets vraagt, kan het toch zijn dat je soms 'nee' moet zeggen. Geef je kind dan eerst een compliment voor het netjes vragen en zeg vervolgens nee. Bijvoorbeeld: ‘Dat heb je netjes gevraagd, maar we gaan zo eten dus je krijgt geen koekje.’ Stel iets anders voor dat je kind wel kan doen. Bijvoorbeeld: ‘Je mag even televisie kijken totdat het eten klaar is.’

Tip 6: Vermijd aandacht

Als je kind begint te zeuren omdat hij/zij iets niet krijgt, geef dan geen aandacht totdat je kind ophoudt. Praat niet tegen je kind en kijk hem/haar niet aan. Soms is het nodig om even weg te lopen. Als je dit voor het eerst doet, houd er dan rekening mee dat het zeuren eerst erger kan worden voordat het beter wordt. Je kind moet leren dat hij/zij iets niet krijgt door te zeuren. Als je nee hebt gezegd, blijf dan bij je beslissing.

(3338 9721 beoordelingen)
Terug naar boven