Zeuren komt veel voor bij jonge kinderen. Het is een aanhoudende, klagende manier van praten, vaak met een irritante stem. Dat kan voor jou als ouder heel frustrerend zijn. Kinderen die zeuren vragen op een negatieve manier aandacht. Sommige kinderen raken er aan gewend om op een zeurderige manier te praten. Ze hebben hulp nodig om een betere manier van praten aan te leren.
Zeuren kan voor een peuter een manier zijn om een gevoel te uiten. Bijvoorbeeld als hij/zij honger heeft of zich vervelend of moe voelt. Jonge peuters zeuren ook als ze de woorden die ze nodig hebben om iets te zeggen niet kennen. Kinderen kunnen ook zeuren om aandacht te krijgen of hun zin door te drijven.
Geef het goede voorbeeld. Laat je kind zien hoe hij/zij netjes moet praten. Probeer in het bijzijn van je kind op een rustige en aardige manier te praten en niet te vitten of te schreeuwen.
Als je kind op een rustige manier praat en op een beleefde manier om dingen vraagt, geef hem/haar dan een complimentje en aandacht (positief opvoeden).
Als je kind bij je komt en om iets zeurt, stop dan met wat je aan het doen bent. Ga op je hurken zitten en vertel je kind dat hij/zij moet stoppen met zeuren en op een gewone manier moet praten. Geef je kind een voorbeeld. ‘Janneke, zeg eens: mama, mag ik een koekje?’. Geef je kind een complimentje als hij/zij je voorbeeld volgt en het netjes vraagt.
Als je kind jouw voorbeeld niet volgt en het niet netjes vraagt, kies dan een logische consequentie. Bijvoorbeeld: ‘Je hebt het niet netjes gevraagd. Ik leg de koekjes weg en straks mag je het nog een keer vragen.’ Laat je kind het na een paar minuten nog eens proberen. Negeer protest en ga niet in discussie met je kind.
Als je kind op de juiste manier iets vraagt, kan het toch zijn dat je soms 'nee' moet zeggen. Geef je kind dan eerst een compliment voor het netjes vragen en zeg vervolgens nee. Bijvoorbeeld: ‘Dat heb je netjes gevraagd, maar we gaan zo eten dus je krijgt geen koekje.’ Stel iets anders voor dat je kind wel kan doen. Bijvoorbeeld: ‘Je mag even televisie kijken totdat het eten klaar is.’
Als je kind begint te zeuren omdat hij/zij iets niet krijgt, geef dan geen aandacht totdat je kind ophoudt. Praat niet tegen je kind en kijk hem/haar niet aan. Soms is het nodig om even weg te lopen. Als je dit voor het eerst doet, houd er dan rekening mee dat het zeuren eerst erger kan worden voordat het beter wordt. Je kind moet leren dat hij/zij iets niet krijgt door te zeuren. Als je nee hebt gezegd, blijf dan bij je beslissing.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item