Is jouw kleuter ongehoorzaam?

Het is niet reëel om te verwachten dat je kleuter altijd meteen doet wat je hem/haar zegt. Kleuters worden onafhankelijker en willen op sommige punten zelf beslissen en keuzes maken. Ongehoorzaamheid is pas een probleem als het vaak voorkomt.

Tip 1

Denk na over instructies. Je kind gehoorzaamt eerder als je instructies duidelijk en direct zijn. Beperk je tot instructies die echt nodig zijn. Geef geen instructies terwijl hij/zij ergens ingespannen mee bezig is.

Tip 2

Zorg dat je de aandacht van je kind hebt. Stop met je bezigheden en ga naar hem/haar toe. Hurk of buig tot je op ooghoogte bent en noem zijn/haar naam om aandacht te krijgen. Zeg vervolgens precies wat jij wilt dat hij/zij gaat doen. 

Tip 3

Gun je kind de tijd om mee te werken. Ongeveer vijf seconden is lang genoeg. Geef een complimentje als je kind goed luistert en de instructie opvolgt. Als hij/zij niet luistert herhaal de instructie dan nog éénmaal. 

Tip 4

Blijf niet steeds waarschuwen, maar kies een logische consequentie. Stop tijdelijk het spel of de activiteit of pak speelgoed af. Leg uit waarom je dit doet: “Meiden, jullie kunnen blijkbaar niet leuk samen op de trampoline springen, kom er maar vanaf.” Gewoonlijk is vijf tot tien minuten zonder activiteit of speelgoed lang genoeg. Reageer niet als je kleuter gaat protesteren of smeken.

Tip 5

Geef het speelgoed terug of help je kind weer op gang met de activiteit zodra de tijd om is. Je geeft je kind daarmee de kans om zich goed te gedragen. Als je kind niet luistert herhaal dan de consequentie voor een langere periode.

(1629 4647 beoordelingen)
Terug naar boven