Luistert jouw kind niet?

Het is niet reëel om te verwachten dat je kleuter altijd meteen doet wat je hem/haar zegt. Kleuters worden onafhankelijker en willen op sommige punten zelf beslissen en keuzes maken. Ongehoorzaamheid is pas een probleem als het vaak voorkomt.

Tip 1: Duidelijke instructies

Denk na over instructies. Je kind gehoorzaamt eerder als je instructies duidelijk en direct zijn. Beperk je tot instructies die echt nodig zijn. Geef geen instructies terwijl hij/zij ergens ingespannen mee bezig is.

Tip 2: Aandacht van je kind

Zorg dat je de aandacht van je kind hebt. Stop met je bezigheden en ga naar hem/haar toe. Hurk of buig tot je op ooghoogte bent en noem zijn/haar naam om aandacht te krijgen. Zeg vervolgens precies wat jij wilt dat hij/zij gaat doen. 

Tip 3: Tijd om mee te werken

Gun je kind de tijd om mee te werken. Ongeveer vijf seconden is lang genoeg. Geef een complimentje (positief opvoeden) als je kind goed luistert en de instructie opvolgt. Als hij/zij niet luistert, herhaal de instructie dan nog een keer. 

Tip 4: Luistert je kind nog niet?

Luistert je kind nog steeds niet? Blijf niet steeds waarschuwen, maar kies een logische consequentie. Stop tijdelijk het spel of de activiteit, of pak speelgoed af. Leg uit waarom je dit doet: 'Meiden, jullie kunnen blijkbaar niet leuk samen op de trampoline springen, kom er maar van af.' Gewoonlijk is vijf tot tien minuten zonder activiteit of speelgoed lang genoeg. Reageer niet als je kind gaat protesteren of smeken.

Tip 5: Nieuwe kans

Geef het speelgoed terug of help je kind weer op gang met de activiteit zodra de tijd om is. Je geeft je kind daarmee de kans om zich goed te gedragen. Als je kind niet luistert, herhaal dan de consequentie voor een langere periode.

(2476 7041 beoordelingen)
Terug naar boven