Wat kan je doen als jouw kind ongehoorzaam is?

Al op zeer jonge leeftijd ontwikkelen kinderen een eigen wil en gaan ze zich meer tegen jou verzetten. Ze worden mobieler, zitten overal aan en luisteren niet als je zegt dat iets niet mag. Ook doen ze graag dingen die aandacht opleveren. Zelfs negatieve aandacht. Het is voor ouders van belang om dan duidelijk en meteen op te treden. Kinderen hebben simpele regels en duidelijke grenzen nodig.

Loes geeft tips:

Tip 1

Maak je huis kindveilig zodat er maar een paar dingen zijn waarvoor ‘afblijven’ geldt. Berg waardevolle en breekbare spullen op, breng kinderveilige sluitingen aan en plaats een hekje voor de trap.

Tip 2

Zorg voor voldoende speelgoed en bezigheden. Een kind dat lekker aan het spelen is, heeft geen tijd om lastig te worden. Speelgoed hoeft niet duur te zijn. Kinderen kunnen veel plezier hebben met een kartonnen doos of potten en pannen uit de keuken. Als je op stap gaat neem dan wat speelgoed mee zodat je kind iets te doen heeft.

Tip 3

Let goed op wat je kind doet. Geef een complimentje als hij/zij lekker speelt of zich goed gedraagt. Zeg wat hij/zij goed doet: “Mark, wat ben je leuk met die puzzel aan het spelen.”

Tip 4

Als je kind iets doet wat niet mag, ga dan op je hurken zitten. Kijk je kind op ooghoogte aan en noem zijn/haar naam om aandacht te krijgen. Houd de handen van je kind vast en zeg NEE met een kalme en overtuigende stem. Frons daarbij je wenkbrauwen en schud je hoofd heen en weer om het effect te versterken.

Tip 5

Vertel je kind waar hij/zij mee moet ophouden: “Niet meer aan de staart van de poes trekken.” Bied ook een alternatief: “Kijk, zo kun je de poes aaien.”

Tip 6

Geef je kind even de tijd om bij te draaien en te doen wat je hebt gezegd. Prijs je kind voor de medewerking.

Tip 7

Reageer niet op zeuren of huilen. Wacht op een onderbreking. Bedank je kind voor het feit dat hij/zij rustig is. Probeer daarna hem/haar af te leiden met een andere bezigheid.

Tip 8

Blijf niet steeds waarschuwen ( maximaal twee keer), maar kies een logische consequentie. Stop tijdelijk het spel of de activiteit of pak speelgoed af. Leg uit waarom je dit doet: “Je bent niet lief voor de poes, dus mag je vijf minuten niet met haar spelen. Ik breng de poes nu naar de gang.” Reageer niet als je kind gaat protesteren of smeken.

Tip 9

Geef het speelgoed terug. Of help je kind weer op gang met de activiteit zodra de tijd om is. Je geeft je kind daarmee de kans om zich goed te gedragen. Als je zoon of dochter niet luistert herhaal dan de consequentie voor een langere periode.

Voor meer informatie kun je terecht bij de jeugdverpleegkundige {consultatiebureau 0 tot 4 jaar} of bij Loes.

(1873 5440 beoordelingen)
Terug naar boven