Kan jouw kleuter zich niet goed zelf vermaken terwijl jij bezig bent?

Waarschijnlijk komt je kleuter vaak naar je toe om iets te vragen of te vertellen. Kleuters verwachten van je dat je direct stopt met waar je mee bezig bent en naar hem/haar luistert. Ook vinden veel kleuters het moeilijk om jouw aandacht te delen met iemand anders.

Dat kan je soms storen. De meeste kleuters kunnen zichzelf 10 tot 30 minuten vermaken. Je mag bijvoorbeeld van je kleuter verwachten dat hij/zij je niet stoort tijdens een kort telefoongesprek. Ook kan je kleuter in sommige situaties best even op zijn/haar beurt wachten of ‘mag ik wat vragen?’ zeggen.

Tip 1: Leg 'niet storen' uit

Bereid je kind voor. Leg uit dat er momenten zijn waarop je bezig bent met iets belangrijks waarbij je niet gestoord mag worden. Leg op zo’n moment uit wat je gaat doen en hoe lang het duurt. Ga in op vragen van je kind hierover.

Tip 2: Maak simpele regels

Kies twee of drie eenvoudige regels en praat hierover met je kind. Laat de regels vertellen wat je kind wél moet doen in plaats van wat je kind níét moet doen. Bijvoorbeeld:

  • Speel rustig totdat mama of papa klaar is
  • Als je met mama of papa wil praten, zeg je ‘mag ik even wat vragen?’

Vraag je kind om de regels te benoemen. Geef je kind een compliment (positief opvoeden) als hij/zij de regels weet. Als je kind in een bepaalde situatie een regel vergeet, bespreek dit dan na afloop rustig met je kind.

Tip 3: Beloon je kind

In het begin kun je je kind een beloning geven als hij/zij zich aan de regels houdt. Vertel je kind wat hij/zij kan verdienen. Bijvoorbeeld een leuke activiteit samen.

Tip 4: Ga in op probleemgedrag

Bepaal van tevoren precies hoe je omgaat met probleemgedrag. Vertel je kind wat er gebeurt als hij/zij zich niet aan de regels houdt. Bijvoorbeeld even (twee minuten) stilzitten op een stoel. Als dat niet werkt, gebruik dan een time-out. Haal je kind weg uit de situatie waar het probleem zich voordeed en breng je kind naar een andere ruimte waar hij/zij weer twee minuten stil moet zitten. Als je kind 2 minuten stil is geweest, geef hem/haar dan een complimentje. Soms moet je de time-out meerdere keren herhalen.

Tip 5: Leer je kind wachten

Je kind moet leren hoe hij/zij moet wachten. Zorg voor een activiteit om verveling en storend gedrag tegen te gaan. Laat je kind iets uitkiezen om te doen terwijl jij bezig bent. Bijvoorbeeld tekenen, plaatjes kijken in een boek of een puzzel maken.

Tip 6: Help je kind

Geef tussendoor een complimentje voor het goede gedrag en het opvolgen van de regels. Help met een nieuwe activiteit als je kind geen interesse meer heeft in wat hij/zij op dit moment aan het doen is, voordat er problemen ontstaan.

Tip 7: Benoem verwachtingen

Als je kind een regel overtreedt, kom dan onmiddellijk in actie en vertel je kind waar hij/zij mee moet ophouden en wat je van hem/haar verwacht. De meeste kinderen leren bijvoorbeeld heel snel om ‘Mag ik wat vragen?’ te zeggen, maar hebben problemen met wachten. Leg dan uit dat je kind moet wachten tot je klaar bent.

Tip 8: Klaar met bezigheden?

Als je klaar bent met je bezigheden, vertel je kind dan wat je goed vond gaan. Als je kind zich aan de regels heeft gehouden, geef dan de afgesproken beloning. Als er toch problemen waren, geef dan de beloning niet. Noem rustig de regel die je kind vergat op te volgen en stel voor om daar de volgende keer goed aan te denken.

Meer Loes-tips

(2713 7933 beoordelingen)
Terug naar boven