Wordt jouw kind online gepest?

Het kan iedereen overkomen.. Het krijgen van vervelende anonieme mailtjes, uitgescholden of bedreigd worden via mail, chatbox, tweet of sms, op internet je foto's of privégegevens vinden die een ander heeft geplaatst. Vaak weten ouders niet dat hun kind op deze manier wordt gepest of zelf een pester is.

Niels Baas is voorlichter bij en oprichter van Cyberpesten De Baas. Daarnaast is hij ook docent en onderzoeker bij de Universiteit Twente. Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kind te bespreken wat er allemaal gebeurt in de online wereld waar kinderen elkaar ontmoeten. Kinderen zijn online heel snel en handig, maar kunnen niet altijd de gevolgen van hun handelingen op het web overzien.  Niels Baas heeft een aantal tips ontwikkeld over hoe ouders met hun kinderen in gesprek kunnen blijven over online pesten.

Tip 1

Wees (expliciet) positief over de online wereld (ook al bent je het misschien niet). Zorg er voor dat  je kind thuis een openlijk kan praten over (internet)problemen en leuke belevenissen. Voordat ze al aan de orde zijn, dit is erg belangrijk voor je kind. Vergelijk het met het praten over de sportclub of het voeren van een telefoongesprek.

Tip 2

Durf zelf de online wereld ook te betreden. Wees oprecht betrokken en kijk eens met je kind mee tijdens het gamen. Dit is heel handig, want nu kan je zelf ontdekken waar je kind het over heeft. Je kunt vrienden worden met je kind en zijn of haar profielen in de gaten houden.

Tip 3

Vraag je kind om een rondleiding op internet, draai de rollen eens om. Wanneer je als ouder echt geinteresseerd bent willen kinderen best graag laten zien wat ze allemaal doen online. Je moet er alleen wel zelf om vragen.

Tip 4

Controle en regels zijn nodig! Leg ook uit waarom. Soms moet er wel gecheckt worden of alles goed gaat, maar doe dat niet stiekem. Leg uit waarom en vertel over de gevaren die de internetwereld met zich mee brengt. Zo zijn er pedofielen op plekken waar jongeren samen komen dus spreek af dat je kind geen afspraken maakt met vreemden. En zorg dat je kind aan jou aangeeft wanneer hij of zij twijfelt over iets op internet.

Tip 5

Geef je kind waar nodig tips en advies. Vaak gaat het om simpele opvoedkundige tips waar geen ingewikkelde internetvaardigheden voor nodig zijn. Bijvoorbeeld;  Hoe zeg je iets? Wat doe je wanneer een volwassene je iets vraagt wat jij niet wilt?  Hoe kun je iemand blokkeren?

 

(2166 6251 beoordelingen)

Terug naar boven