Soms kan je kind met tegenzin naar school gaan. Bijvoorbeeld na een schoolvakantie. Moeite met naar school gaan, kan ontstaan als de ochtendspits thuis niet lekker loopt. Dan raakt iedereen geirriteerd en heb je als ouder je handen vol om op tijd de deur uit te komen. Je hebt meer rust en overzicht als je als ouder op tijd opstaat, je kinderen laat helpen en zo veel mogelijk vooraf organiseert. Hier een paar tips:
Zorg dat je kind op een redelijke tijd naar bed gaat. Dit is belangrijk omdat kinderen die slaap tekort komen, moeilijk wakker worden en ’s ochtends vaak humeurig en prikkelbaar zijn.
Zorg dat alles van tevoren goed georganiseerd is. Leg alles wat je kind nodig heeft de avond ervoor klaar (of laat je kind dat zelf doen). Zet ook een tandenborstel en tandpasta beneden neer. Sta zelf ruim op tijd op.
Laat je kind meehelpen. Op de leeftijd van 4 jaar kun je van je kind verwachten dat hij/zij steeds meer dingen zelfstandig en uit zichzelf doet. Zoals opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, schooltas inpakken en op tijd klaar staan om te vertrekken. Sommige kinderen hebben wat extra ondersteuning nodig om dingen zelf te kunnen doen. Hierbij kan een schema helpen.
Om je kind een ritme aan te leren, kun je een schema maken van wat er ’s ochtends vroeg gedaan moet worden. Dit schema laat zien wat je kind ’s ochtends moet doen en in welke volgorde. Je kunt bijvoorbeeld voor iedere stap een foto, tekening of woord op een stukje klittenband aan de muur hangen. Bijvoorbeeld in de keuken, slaapkamer of badkamer. Als je kind de stap op het klittenband heeft gedaan, kan de stap eraf gehaald worden.
De eerste dagen kun je je kind helpen de stappen te volgen. Doe dit steeds minder. Je kind zal niet leren dingen zelfstandig te doen als hij/zij erop rekent dat je hem/haar helpt.
Als het echt heel moeilijk blijft om je kind naar school te krijgen, als hij/zij bij het naar school gaan klaagt over pijntjes, schreeuwt of op andere wijze protesteert, vraag dan advies over hoe je het beste met de situatie kunt omgaan. Het is belangrijk dat een kind zo weinig mogelijk school mist. Praat erover met de leerkracht van je kind of vraag advies aan LOES.
- Hoe ga je 's ochtends op tijd de deur uit?
- Wordt jouw kind gepest op school?
- Hoe bereid je je kind voor op school?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item