Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Beeldschermtijd en ander mobiel ongemak

Gepubliceerd: 23 november 2020

Wie een peuter in huis heeft, weet hoe belangrijk het is om duidelijk en consequent te zijn. Anders gezegd: nee is nee en blijft nee. Peuters hebben we niet meer, maar wel twee zoons op de basisschool en twee tienermeiden. Opvallend om te merken dat je ook tegen pubers superduidelijk en consequent moet zijn. Vooral als het gaat om hun allerliefste bezit: de telefoon.

Vanaf groep 7 begonnen Loïs en Olivia al te vragen om een smartphone. “Nee”, was ons vaste antwoord. “Je krijgt een telefoon als je naar de brugklas gaat. Eerder heb je zo’n ding gewoon niet nodig.” Bij Loïs hebben we ons daar keurig aan gehouden. Bij Olivia maakten we halverwege groep 8 een uitzondering.

Telefoon voor Olivia

Tijdens de lockdown in het voorjaar werkten Job en ik vanuit huis en ook de kinderen deden thuis hun schoolwerk. De meesters en juffen van de basisschool boden de lessen online aan. We moesten een paar laptops lenen. En om de haverklap had een van de kinderen onze telefoon nodig. Bijvoorbeeld omdat de leerkracht belde of omdat ze een klasgenoot moesten bellen. Ja echt, dat moest van school. Heel irritant, want Job en ik hadden de telefoons zelf nodig voor ons werk. Omdat we zat waren van het gedoe, kochten we een telefoon voor Olivia.

Regels bedenken en vergeten

Job en ik kunnen mooie regels bedenken. Maar wat we nog beter kunnen, is die regels acuut weer vergeten. Hoe laat moet Emmanuel ook alweer naar bed? Stoppen we wel of niet een snoepje in hun lunchtrommel? Mogen de kinderen eerder beeldscherm als ze al vroeg moeten trainen? Dat en het feit dat pubers grenzen opzoeken, bracht ons op het idee om geen regels te stellen voor hun mobiele telefoongebruik. In plaats daarvan schoven we ze, toen ze hun telefoon kregen, een contract onder de neus.

Met een beetje hulp van ouders die hun opvoedregels online delen en een beetje eigen inspiratie, stelden we een prachtig document op. De hoofdregel van het contract is: zorg goed voor jezelf en voor je schoolwerk. Je doet geen gekke dingen op social media en je beeldschermtijd bepaal je zelf. Maar let op, bij teveel onvoldoendes grijpen we in. Daarnaast leg je om 20.30 uur je telefoon beneden neer. Als je alleen maar gamet, series kijkt en bezig bent met TikTok, Snapchat en Instagram, hebben wij niet het idee dat je voor jezelf zorgt. Dat kan betekenen dat er wél regels komen.

9 uur op telefoon

Werkt zo’n contract nou, vraag je je misschien af. Interessante vraag! We hebben geen ruzie over de regels, dus dat is fijn. Daarnaast laat een speciale app ons zien hoe lang de meiden met hun telefoon bezig zijn. Voor onze tweede dochter was dat laatst 9 uur op een zaterdag. Schrik! “Misschien moeten we toch maar de beeldschermtijd voor het weekend beperken tot 2 uur per dag”, zei ik tegen Olivia. Twee paar blauwe ogen keken me aan. Ze antwoordde: “Dat vind ik prima. Want ik wil van alles doen op zaterdag, maar er komt niks van mijn plannen omdat ik de hele tijd op mijn telefoon zit.”

En daar gaat het om, dat ze zich bewust wordt van haar gedrag. Of ze nu echt haar telefoon vaker aan de kant gaat leggen weet ik niet, maar daar helpen we haar graag bij. Stukje be-scherm-ing, zeg maar.

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (13), Olivia (12), Joost (10) en Emmanuel (7).

Loes geeft tips

Blog

De 40 lesweken zitten er bijna op. De zomervakantie is in zicht. Yes! Het was weer een druk schooljaar waarin veel is geleerd en gedaan. Ook zijn de rapporten uitgedeeld, en dan weet je… het is nu écht bijna vakantie.

Meer lezen
Terug naar boven