Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Organiseren van feestdagen in coronatijd

Gepubliceerd: 11 december 2020

We weten het nu wel met z’n allen: de kerst wordt geen uitbundig feest dit jaar, net als de voorgaande feestdagen. Alleen verandert dit voor ons niet zo heel erg veel, aangezien wij beide uit kleine gezinnen komen en de meeste feestdagen niet met uitgebreide familie vieren. Geen kerstdiners of pakjesavonden met 15 mensen voor ons dus, wij zijn wat dat betreft al jaren corona-proof! En de twee of drie peuters die er dan bij lopen, dat maakt zelfs Rutte niet uit.

Ondanks dat ben ik nog waanzinnig aan het bijkomen van het Sinterklaas- en verjaardagsgeweld van de afgelopen weken. Een tweeling die jarig is in dé feestmaand van het jaar, dat zorgt voor nogal wat euh..drukte. En juist door corona moest alles verdeeld worden over de dagen, dus het was een doorlopende stroom aan driedubbele cadeaus, taart, pepernoten, chocola en repeat. In plaats van corona-moe werden we cadeau-moe. Ze wisten van gekkigheid niet meer of ze nu iets kregen voor hun verjaardag of voor Sinterklaas. Vanaf het moment dat die beste man in Nederland aankwam, hadden we onrustige nachten, het werd huilen van vermoeidheid en driften tussen de verjaardagsslingers. Ineens niet meer naar het kinderdagverblijf willen en in slaap vallen aan tafel. Mijn hemel, als de kinderen niet overprikkeld waren, was ik het wel. Een en ander gaan we volgend jaar zeker anders doen, omdat het simpelweg te veel was.

Maar laatst bedacht ik mij, ik moet ook niet alleen maar zaniken. Want het is prachtig, die glunderende gezichtjes als ze een cadeau krijgen en de trots die ze hebben als ze voor de 3e keer op de tafel mogen staan en wij ze toezingen met hiep hiep hoera. Sinds dit jaar snappen ze Sinterklaas en die mengeling van schrik en blijheid als er op de deur wordt geklopt..wie zou dat zijn? Als ik met ze rondfiets, zingen ze uit volle borst over dennenbomen en trippeltrappel paardenvoetjes. Ze zijn intens blij met überhaupt slingers en ballonnen, het liefst hebben ze wel 3 kerstbomen in huis. Ik realiseerde mij dat ik de komende jaren alle feestdagen zo intens ga meemaken, zoals alleen kinderen dat kunnen. Ik heb nog nooit eerder zo mijn best gedaan op de kerstboom, ik heb winterpenen gekocht voor Het Paard en persoonlijke briefjes geschreven als ware ik Sinterklaas. Straks met Pasen zal ik zeker weten eieren gaan schilderen, wie weet verstop ik er zelfs wat in de tuin. En zo ineens, bekeek ik de drukte toch een beetje anders. En of we nou wel of niet in een wereldwijde pandemie zitten, het maakt geen moer uit: met kleine kinderen kun je van elke feestdag ook écht een feest maken.

Meer Loes-tips over corona

Over Loes

Leuk om kennis met je te maken! Ik ben Loes. Je kunt bij mij terecht voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Ik werk voor dertien Twentse gemeenten.

Meer lezen

Blog

"Vier jaar later kan ik nog steeds zeggen dat december erg chaotisch is in ons huis. Maar alles begint officieel half november, want dan komt Sinterklaas in het land. En dit jaar is het echt voor het eerst dat het verhaal van Sinterklaas begrepen wordt en dat we de oh zo bekende combinatie zien van grote spanning en grote vreugde."

Meer lezen
Terug naar boven