Gaat jouw kind verstandig om met internet?

Kinderen hebben niet alleen een leven op school, bij vrienden of bij een club, maar ook op het internet. Ze kunnen online veel informatie vinden of filmpjes kijken voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk op school. Of gamen, vrienden ontmoeten en lekker met elkaar kletsen.

Risico's van internet

Online zijn er net als in het echte leven plaatsen waar je kind beter niet kan komen of personen die hij/zij beter niet kan ontmoeten. Je kunt online ook lastig gevallen worden,  pornografisch materiaal vinden of gepest worden.

Vaak kennen kinderen de mogelijkheden online beter dan hun ouders. Maar kinderen kunnen de gevolgen van hun handelen niet altijd overzien en hebben jou als ouder nodig om veilig online te zijn. Als ouder heb je wel de kennis nodig om je kind goed te kunnen begeleiden. Meer informatie hierover is te vinden op www.mijnkindonline.nl. Hier vind je ook informatie over mogelijkheden om je computer te beveiligen.

Tip 1

Ga als ouder eerst zelf op onderzoek uit naar leuke en leerzame sites. Zet deze in een favorieten lijst en leer je kind hoe hij/zij iets uit deze lijst kan halen. Als ze zelfstandig online gaan, leer ze dan hoe ze leuke sites kunnen opslaan in de favorieten lijst.

Tip 2

Praat met je kind over wat hij/zij allemaal tegenkomt online. Zo wordt het een gewoonte om belevenissen en informatie te delen met elkaar. Dit maakt het makkelijk voor je kind om bij je te komen als het iets vervelends meemaakt online.

Tip 3

Leer je kind hoe hij/zij veilig online kan zijn. Let op dat:

  • je kind geen persoonlijke informatie achter laat online. Bijvoorbeeld naam, adres, geboortedatum, woonplaats, naam van de school, enz.;
  • je kind een nickname (nep naam) gebruikt. Bedenk er samen één die geschikt is;
  • je kind zich nooit ergens aanmeldt zonder jouw toestemming. Ook niet tijdens een spelletje of voor cadeaus en/of spaarpunten;
  • je kind niet te blote/pikante foto’s plaatst online of verstuurt.

Tip 4

Maak voor het gebruik van de computer / tablet of smartphone duidelijke afspraken en stel regels op. Leg uit dat die regels bedoeld zijn om je kinderen te beschermen. Vertel dat regels die in het gewone leven gelden ook op het internet gelden. Bijvoorbeeld; niet pesten, buitensluiten of uitschelden.

Tip 5

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze van alles doen  en niet alleen voor een beeldscherm zitten. Kinderen kunnen overgewicht,  nekklachten of krijgen als ze te veel en alleen maar voor een beeldscherm zitten . Laat te kind niet te lang achter elkaar op de tablet of computer.

Tip 6

Blijf in de buurt als je kind online is. Zo kun je nagaan “waar”en “met wie”je kind omgaat en weet je of je kind zich aan de afspraken en regels houdt. Geef een complimentje als je kind zich aan de regels en afspraken houdt. Grijp in als je kind zich niet aan de afspraken en regels houdt. 

Tip 7

Vanaf negen jaar kun je je kind langzaam meer ruimte gaan geven online. Met meer vrijheid  kunnen ze laten zien dat ze de verantwoordelijkheid aankunnen. Dit betekent niet dat je het helemaal kunt loslaten. Weten wat je kind doet, wat het meemaakt online en in gesprek blijven hierover is het allerbelangrijkste.

Leuke test: de J/M test Hoe mediawijs ben jij?

 

 

 

(1662 4910 beoordelingen)
Terug naar boven