Kinderen hebben niet alleen een leven op school, bij vrienden of bij een club, maar ook op het internet. Ze kunnen online veel informatie vinden of filmpjes kijken voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk op school. Of gamen, vrienden ontmoeten en lekker met elkaar kletsen. Maar hoe gaat jouw kind om met internet? Loes adviseert en geeft 7 tips.
Online zijn er net als in het echte leven plaatsen waar je kind beter niet kan komen of personen die hij/zij beter niet kan ontmoeten. Je kunt online namelijk ook lastiggevallen worden, pornografisch materiaal vinden of gepest worden.
Vaak kennen kinderen de mogelijkheden online beter dan hun ouders. Maar kinderen kunnen de gevolgen van hun handelen niet altijd overzien en hebben jou als ouder nodig om veilig online te zijn. Als ouder heb je wel de kennis nodig om je kind goed te kunnen begeleiden. Meer informatie hierover is te vinden op www.mijnkindonline.nl. Hier vind je ook informatie over mogelijkheden om je computer te beveiligen.
Ga als ouder eerst zelf op onderzoek uit naar leuke en leerzame sites. Zet deze in een favorietenlijst en leer je kind hoe hij/zij iets uit deze lijst kan halen. Als ze zelfstandig het internet op gaan, leer ze dan hoe ze leuke sites kunnen opslaan in de favorieten.
Praat met je kind over wat hij/zij allemaal tegenkomt online. Zo wordt het een gewoonte om belevenissen en informatie te delen met elkaar. Dit maakt het makkelijk voor je kind om bij je te komen als het iets vervelends meemaakt online.
Leer je kind hoe hij/zij veilig online kan zijn. Let op dat:
Maak voor het gebruik van de computer, tablet of smartphone duidelijke afspraken en stel regels op. Leg uit dat die regels bedoeld zijn om je kinderen te beschermen. Vertel dat regels die in het gewone leven gelden ook op het internet gelden. Bijvoorbeeld: niet pesten, niet buitensluiten en niet uitschelden.
Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze van alles doen en niet alleen voor een beeldscherm zitten. Kinderen kunnen overgewicht of nekklachten krijgen als ze te veel en alleen maar voor een beeldscherm zitten. Laat je kind niet te lang achter elkaar op de tablet of computer.
Blijf in de buurt als je kind online is. Zo kun je nagaan 'waar' en met wie je kind omgaat en weet je of je kind zich aan de afspraken en regels houdt. Geef een complimentje als je kind zich aan de regels en afspraken houdt. Grijp in als je kind zich niet aan de afspraken en regels houdt.
Vanaf negen jaar kun je je kind langzaam meer ruimte gaan geven online. Met meer vrijheid kunnen ze laten zien dat ze de verantwoordelijkheid aankunnen. Dit betekent niet dat je het helemaal kunt loslaten. Weten wat je kind doet, wat het meemaakt online en in gesprek blijven hierover is het allerbelangrijkste.
- Hoe sociaal is jouw kind online?
- Pubers en sociale media
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item