Hoeveel tijd mag een kind voor een beeldscherm?

Uit onderzoek weten we dat het belangrijk is om kinderen grenzen te geven in hun mediagebruik. Dat helpt om bewust te leren omgaan met media, zodat hun gedrag gezond en veilig blijft.

Hoe jonger kinderen leren dat de toegang en de tijdsbesteding aan regels gebonden zijn, hoe beter. Ze kunnen zich dat ook beter beheersen in de puberteit.

Hoeveel beeldschermtijd per dag?

Een richtlijn voor de tijdsbesteding op een dag is lastig, omdat kinderen vaak – net als volwassenen – veel media tegelijk gebruiken. De tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig, ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk.

Een algemene richtlijn is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral ook als je wilt dat er nog tijd over is om te bewegen en andere dingen te doen.

Uiteindelijk geldt: gezond verstand boven alles. Als er maar regels zijn, hoe die er ook uitzien. Want als je geen regels geeft, weet je zeker dat het mediagebruik in de puberteit uit de hand loopt. De tips hieronder kunnen je helpen bij het stellen van regels.

Tip 1: stop ruim voor bedtijd met gamen

Het beste is dat je kind anderhalf uur voor de bedtijd stopt met gamen. Kinderen blijven anders te lang alert, waardoor ze moeilijker in slaap komen. Bij tv-kijken of lezen treedt dat effect niet op.

Tip 2: liever geen eigen tv

Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en samen met een ouder in de buurt.

Tip 3: laat de jongste niet meekijken met de oudste

Zijn er kinderen van verschillende leeftijden in het gezin, verdeel dan de tijd van computer, tablet en tv onder hen, zodat de jongste kinderen niet steeds programma’s en games te zien krijgen waar ze nog niet aan toe zijn.

Tip 4: positief gedrag online

Praat over vriendelijk en netjes gedrag online. Leg uit dat de wet ook op internet geldt. Zo mag je niet inbreken in het account van een ander; dat is strafbaar. En je mag iemand niet kwetsen, beledigen of uitschelden. Ook niet via internet of je mobiele telefoon.

Tip 5: voorzichtig zijn met eigen gegevens

Leer kinderen voorzichtig te zijn met hun gegevens: vertel niet aan vreemden wat je persoonsgegevens zijn (naam, adres, telefoonnummer), maar geef ook niet al te veel persoonlijke gegevens (waar je op school zit, waar je ouders werken enz.). Anderen kunnen er misbruik van maken.

Tip 6: afspraken over online geld uitgeven

Spreek af of je kind zakgeld mag uitgeven op internet, en zo ja, hoeveel en hoe.

Tip 7: Meldknop.nl

Vertel kinderen waar ze hulp kunnen vragen als dat nodig is. Je wilt natuurlijk dat ze meteen naar jou komen, maar als ze dat niet willen of kunnen, dan is er de Kindertelefoon. Maak ze ook bekend met de Meldknop.nl. Hier kunnen ze informatie lezen, maar ook direct met een hulpverlener in contact komen. Installeer de Meldknop in de browser, zodat ze die weten te vinden.

 

Goedgekeurde informatie!

keurmerk.gifDeze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

(2234 6390 beoordelingen)
Terug naar boven