Hoe ga je als ouder om met de Squid Game hype?

De hitserise Squid Game op Netflix is in één klap razend populair. De populaire serie is niet voor niets voor 16+. Maar ook basisschoolkinderen kijken er naar. In de serie strijden mensen, met flinke schulden, om een grote pot met geld. Zij spelen kinderspelletjes. Wie verliest, wordt doodgeschoten. Niet geschikt voor kinderogen dus. Maar toch weet de serie ook schoolpleinen te bereiken, waar kinderen het naspelen. Hoe ga je als ouder om met deze hype? 

Tip 1: Zeggen dat het niet mag helpt niet

Ook al moet je voor het kijken van de serie Squid Game 16 jaar of ouder zijn, verbieden helpt niet. Je kind komt er toch wel mee in aanraking. Bijvoorbeeld doordat vrienden het erover hebben. 

Het is beter om aan je kind uit te leggen waarom je liever niet wilt dat het kijkt. Bijvoorbeeld omdat er te veel en grof geweld in voorkomt. En dat is niet goed voor een kind jonger dan 16 jaar. Misschien kijkt je kind dan stiekem nog. Maar na zo'n waarschuwing kijkt hij of zij toch op een andere manier naar de beelden.

Tip 2: Blijf praten

Blijf als ouder in gesprek met je kind. Wat heeft je kind gezien en wat vond hij of zij daarvan? Praat erover en laat ze hun mening en gevoelens uitspreken. Dat kan helpen om beter met de beelden om te gaan en ze te begrijpen. Je kunt hierbij gebruik maken van de handige tips over mediaopvoeding van het NJI. 

Tip 3: Neem angst weg

Blijf belangstelling tonen. Het kan dat je kind toch ergens last van krijgt na het kijken van de gewelddadige scenes in Squid Game. Geef aan dat hij of zij àltijd bij je kan komen. Zo voorkom je dat je kind, bijvoorbeeld uit angst dat je de telefoon afneemt, je niets meer wil vertellen.

Meer mediatips

Meer mediatips lezen? Bekijk dan ook de volgende tips van Loes:

(552 1563 beoordelingen)
Terug naar boven