Je puber op sociale media: wat moet je weten?

In de puberteit is contact met leeftijdgenoten net zo belangrijk als eten en drinken. Sociale media zijn dan ook een uitkomst voor jongeren. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich heel eenzaam voelen.

Ontdekkingsfase (12-15 jaar): hoe werkt online communicatie?

Jonge pubers (12 - 15 jaar) zijn nog aan het ontdekken hoe online communicatie werkt.

Ze begrijpen elkaar vaak verkeerd, er ontstaat pestgedrag en ze maken veel ruzie. Ook zijn ze erg bang om buitengesloten te worden. Daardoor kunnen ze slecht relativeren en moeten ze alle berichtjes lezen, ook al zijn het er honderden.

Meer zelfvertrouwen, als ze wat ouder worden (16+)

Oudere pubers (16+) hebben al meer zelfvertrouwen en maken minder ruzie. Ook het digitale pesten neemt af. Zij gebruiken sociale media vooral om:

  • goed op de hoogte te zijn van wat iedereen doet;
  • om te weten wat er te doen is in het weekend;
  • om te weten welke afspraakjes er gemaakt worden;
  • en zelf afspraken te maken.

Verschillende toepassingen (apps)

Niet alleen meisjes, maar ook jongens maken in deze fase inmiddels veel gebruik van alle mogelijke toepassingen (apps) om met elkaar te kletsen, zoals:

  • Facebook, Snapchat, TikTok, Instagram en WhatsApp.

Ontdekken wie je bent

Pubers gebruiken dit soort media voor hun persoonlijkheidsontwikkeling. Door in contact te staan met hun vrienden, ontdekken ze wie ze zijn.

Daarnaast zijn het ook vingeroefeningen: ze leren met vallen en opstaan wat je allemaal met sociale media kunt en wat de beperkingen zijn.

Groepsdruk

Jonge pubers kunnen lijden onder grote druk om steeds alle berichten te moeten lezen die via de smartphone binnenkomen. Leer ze daarmee omgaan. Praat over die groepsdruk, zodat ze keuzes leren maken. Zorg dat ze genoeg momenten hebben om er ook even los van te zijn: even zonder mobiel.

Meer weten? Lees dan ook de adviezen over het mediagebruik van pubers.

(2340 6829 beoordelingen)
Terug naar boven