Vanaf 12 jaar wordt het steeds moeilijker om nog precies te weten wat een puber allemaal doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: ze hebben die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen.
Aan de andere kant kunnen ze nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed nog wel regels te geven aan tieners, vooral aan de groep tot 15 jaar. In de adolescentie (16+) worden ze zelfstandiger en alweer wat wijzer.
De wet beschermt kinderen alleen tot 16 jaar. Daarna mogen ze alles kopen en zien als het om media gaat. Ook games met PEGI 18.
Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website maken, een app bouwen of een filmpje maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Kennisnet.nl voor informatie, tips en ideeën.
Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Grijp nieuwsberichten aan en verleid je kind tot vertellen: ‘Hoe was het op internet vandaag?’ Maak geen enkel onderwerp taboe. Ook niet als het gaat om internet en seks.
Kijk samen naar YouTube-filmpjes die je kind onder vrienden doorstuurt en geef commentaar op wat je ziet op sociale media, televisie, enzovoort.
Praat over online privacy en jezelf presenteren via sociale media: wie ben je online en wat wil je van jezelf laten zien? En wijs ze op de risico’s van ‘onbekende vrienden'.
Bijna alle pubers hebben wel eens een uitdagende foto doorgestuurd gekregen van een halfnaakte jongen of meisje. Leer je kind dat ze die beelden niet moeten doorsturen: je beschadigt degene die erop staat enorm. Bovendien is het strafbaar. Het is beter om te zorgen dat die beelden zo snel mogelijk van internet verdwijnen. Voor hulp kun je naar HelpWanted.nl.
Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDit webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 1-4 jaar...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemSocial media is een leuke manier van contact hebben en niet meer uit het leven..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item