Wat ziet en doet je puber online?

Vanaf 12 jaar wordt het steeds moeilijker om nog precies te weten wat een puber allemaal doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: ze hebben die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen.

Aan de andere kant kunnen ze nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed nog wel regels te geven aan tieners, vooral aan de groep tot 15 jaar. In de adolescentie (16+) worden ze zelfstandiger en alweer wat wijzer.

De wet gaat tot 16 jaar

De wet beschermt kinderen alleen tot 16 jaar. Daarna mogen ze alles kopen en zien als het om media gaat. Ook games met PEGI 18.

Tip 1: volg de adviezen van Kijkwijzer en PEGI, en bepaal zelf duidelijke grenzen

  • Houd je aan het advies van Kijkwijzer en Pegi.
  • Geef duidelijke regels en grenzen over tijdsbesteding en handhaaf die regels. Bijvoorbeeld twee uur beeldschermtijd per dag als vrijetijdsbesteding (dus niet voor school) en geen mobiel tijdens het eten of mee naar bed.

Tip 2: stimuleer creatief gebruik van media

Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website maken, een app bouwen of een filmpje maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Kennisnet.nl voor informatie, tips en ideeën.

Tip 3: praat met je kind over online ervaringen

Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Grijp nieuwsberichten aan en verleid je kind tot vertellen: ‘Hoe was het op internet vandaag?’ Maak geen enkel onderwerp taboe. Ook niet als het gaat om internet en seks.

Tip 4: kijk samen naar YouTube-filmpjes

Kijk samen naar YouTube-filmpjes die je kind onder vrienden doorstuurt en geef commentaar op wat je ziet op sociale media, televisie, enzovoort.

Tip 5: praat ook over online privacy

Praat over online privacy en jezelf presenteren via sociale media: wie ben je online en wat wil je van jezelf laten zien? En wijs ze op de risico’s van ‘onbekende vrienden'. 

Tip 6: praat over 'sexting'

Bijna alle pubers hebben wel eens een uitdagende foto doorgestuurd gekregen van een halfnaakte jongen of meisje. Leer je kind dat ze die beelden niet moeten doorsturen: je beschadigt degene die erop staat enorm. Bovendien is het strafbaar. Het is beter om te zorgen dat die beelden zo snel mogelijk van internet verdwijnen. Voor hulp kun je naar HelpWanted.nl.

 

 

Goedgekeurde informatie!

keurmerk.gifDeze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

(1359 3917 beoordelingen)
Terug naar boven