Als je als ouder zelf weinig geld hebt is het soms moeilijk om over geldzaken te praten met je kind. Toch is het belangrijk om dit te doen. Je leert je kind dat er niet meer geld uitgegeven kan worden dan dat er binnenkomt. Dan moet je soms keuzes maken of iets wel of niet kan. Dat kan anders zijn bij vriendjes of vriendinnetjes thuis. Je kind kan hierdoor boos of teleurgesteld zijn. Praat hier open over met je kind.
Wanneer je kind ouder wordt, is meedoen met de mode of trends soms heel belangrijk voor hem/haar. Dat kan niet altijd als er niet genoeg geld is. Het is van prettig dat je kind dit gewoon kan vertellen aan vrienden of vriendinnen.
Geef zelf het goede voorbeeld. Leg uit hoe jij probeert rond te komen, bijvoorbeeld door goedkope boodschappen te doen of door minder dure kleren te kopen. Spaar jij zelf voor grotere dingen of uitjes? Vertel je kind hoe je dat doet.
Lees ook deze Loes-geldtip: Praat jij met je kind over geld?
Merk je dat je kind zorgen heeft om jullie financiële situatie? Probeer dit dan met hem of haar te bespreken. Laat je kind vertellen waar het zich de meeste zorgen over maakt. Het kan zijn dat hij of zij zich schaamt. Of dat je kind buiten de groep valt door bijvoorbeeld zijn kleding. Door het bespreekbaar te maken met vrienden, familie of school, kunnen zij jouw gezin helpen.
Praat ook eens met je kind over het krijgen van schulden. Dit kan je al doen als je kind zakgeld krijgt. Leg uit wat schulden zijn en hoe je die kan krijgen. En vertel hoe je keuzes kan maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.
Soms kan de gemeente ouders met weinig inkomsten helpen door bijzondere subsidies. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente. Soms is het mogelijk dat de gemeente bijdraagt aan de kosten voor het meedoen aan sport of culturele activiteiten voor je kind.
Zie ook deze Loes-geldtip: Kun jij de contributie van je kind betalen?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 13/11Ouders denken..
Bekijk agenda itemLeuke en leerzame theateravond over pubers en hun online leven. Hoe ga je daar..
Bekijk agenda item‘Computert je kind naar jouw idee te veel? Zeurt je kind om snoep vlak..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemOntmoet bij deze gezellige middag andere alleenstaande ouders en wissel je tips en vragen uit!
Bekijk agenda item