Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Corona en gezin? Wij missen het zorgeloze, het vrije..

Gepubliceerd: 22 november 2020

Het coronavirus is al zo’n 8/9 maanden niet meer weg te denken uit ons leven. Het lijkt soms goede dingen te brengen zoals bewustwording van diverse zaken, maar het brengt vooral veel leed. Veel groot en klein leed waar we over lezen, maar ook stil leed achter de voordeuren. Achter onze voordeur valt het vooralsnog mee. En dit heeft veel te maken met het feit dat onze kinderen nog zo klein zijn.

Zij weten niet wat corona is, wat het betekent, wat het doet met mensen en bedrijven en al helemaal niet of het hen beperkt in hun leven. Het kinderdagverblijf is allang weer open, opa’s en oma’s zien ze weer en we mogen wel weer ergens op visite rekening houdend met de maatregelen. We zijn op vakantie geweest, we konden uiteindelijk ook weer zwemmen, buitenspeeltuinen zijn überhaupt nooit in een lockdown geweest en het bos is altijd vrij toegankelijk. En anders kun je altijd nog knutselen, puzzelen of een leuk tekenfilmpje kijken. Naar dat mondkapje kijken ze helemaal niet meer om, verjaardag vieren betekent voor hun vooral taart eten en cadeaus krijgen. Wanneer ze jarig zijn, wie er op welke dag komt en dat er veel minder mensen komen dan vorig jaar? Ze hebben echt geen flauw idee. Ze zullen vooral súperjarig zijn!

Voor ons is het ook allemaal wat meer in gewenning geraakt. We kunnen ons werk wel weer doen en er is meer sociaal leven dan in het voorjaar. De supermarkten zijn niet meer volledig leeggeroofd en dat mondkapje went ook voor ons.

Persoonlijke impact

Welke impact heeft het dan wel? Vooral op ons persoonlijk. Wij missen het zorgeloze, het vrije en het gezellige van vóór maart 2020. Het feit dat je simpelweg de mogelijkheid had om ergens koffie te drinken of te lunchen, een feestje te vieren, zonder zorgen iets te doen met de voltallige familie of hele vriendengroep, concerten te bezoeken, uit eten te gaan, zomaar zonder vooropgezet plan ergens naartoe te gaan. Tegelijkertijd merkten we dat al deze mogelijkheden soms ook onze hele agenda opslokten. Dit, gecombineerd met de kinderen, was bij tijd en wijle nogal heel erg druk.

Alle dagen alleen maar thuiswerken haat ik, net als al die 1001 online afspraken. Maar weer volledig naar kantoor gaat bij mij niet meer gebeuren. Door de vermindering van reistijd heb ik veel meer tijd en rust met de kinderen in de ochtend en de middag. De weekenden zijn leger, we spenderen oprecht meer tijd als gezin samen. En als we een periode wel regelmatiger iets gepland hebben, dan is dit rustiger. Of we doen dan juist iets wat er echt uitspringt.

Wat dat betreft zitten er dus voor ons als gezin best veel voordelen aan, ondanks het gemis van andere dingen. Ik denk dat hoe ouder je kind is, hoe moeilijker het is. Vooralsnog is ook iedereen gezond gebleven in onze nabije omgeving en dat is het allerbelangrijkst.

Er is alleen één ding. Eén detail, één vooruitzicht waar ik met mijn kleine kinderen voor vrees: quarantaine. 10 dagen met een dolle peutertweeling in huis moeten blijven waarvan er één als eerste woordje ‘buiten’ zei. En dat terwijl dan in elk geval één van ons ziek is. Zei hier iemand iets over impact van corona op het gezin..?

Liefs van een Tweelingmoeder

Lees ook de Loes-tips

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven