Peuters en kleuters kijken in deze tijd dagelijks televisie en gebruiken de tablet, iPad en smartphone voor een spelletje of een filmpje. De nieuwe media bieden nieuwe mogelijkheden. Kinderen kunnen met het gebruik van media, zoals smartphones, bijvoorbeeld hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren.
Veel kleine kinderen vinden media leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Dankzij de tablet en touchscreen is het voor de allerkleinsten niet moeilijk om een spelletje te starten of een app aan te klikken. Deze ontwikkelingen vragen wel wat van jou als ouder. Het is nodig om je peuter of kleuter te begeleiden. Hoe doe je dat? Lees de tips:
Media kijken en gebruiken doe je samen. Peuters en kleuters kijken het liefst samen met een volwassene tv, tablet, smartphone etc. Kleuters willen graag praten over wat ze zien en horen of lezen. Zo kunnen ze vragen stellen en hun mediaervaringen delen. Dat is gezelliger en het legt een goede basis, namelijk open bespreken wat je kind on- en offline meemaakt.
Zorg voor passende inhoud en kwaliteit. Jonge kinderen hebben moeite om te onderscheiden wat echt is en wat niet. Te veel spanning en emoties is bij heel veel kinderen niet nodig. Vaak zijn eenvoudige verhaaltjes met veel herhaling (herkenbaarheid) en een goede afloop al goed.
Houd in de gaten wat je kind ziet of hoort. Jonge kinderen kunnen nog niet herkennen of iets reclame is of niet. Van harde geluiden en eng uitziende of dreigende karakters worden ze soms bang. Ook kleuters kunnen hun eigen gevoelens nog niet goed benoemen. Troosten en afleiding helpt.
Jij bent het belangrijkste voorbeeld voor je kind. Wees je daarvan bewust en laat je kind zien dat media leuk zijn, maar dat het niet altijd hoeft. Zet de tv dus uit als niemand kijkt, leg die tablet een tijdje weg en stop met app-en als je gaat eten. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Beeldschermtijd met mate! Stoeien, buitenspelen, samen spelen, voetballen, zingen, dansen etc. is ook leuk om te doen en belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Houd de tijd dat je kind voor een beeldscherm zit in balans met de tijd dat je peuter actief beweegt en buiten is.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd. ..
Bekijk agenda itemAanmelden kan alleen via Nationale ouderavond NIX18. Hoe ga je als ouder het..
Bekijk agenda itemDeze cursus is voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar..
Bekijk agenda item