Roken is hartstikke ongezond. Je wilt het liefst dat je kind er nooit aan begint. Hoe kun je voorkomen dat je kind gaat roken?
Het begint met een goed contact tussen jou en je kind. Praat over allerlei zaken die belangrijk zijn voor je kind. Toon belangstelling voor grote en kleine gebeurtenissen in zijn of haar leven. Bij een goed contact hoort ook, dat jij kunt zeggen wat jij belangrijk vindt en dat jullie daar samen over kunnen praten. Dan kun je ook het gesprek aangaan over roken, drinken of drugs gebruiken.
Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de nare gevolgen van roken. Dat je er van gaat stinken, je huid minder mooi wordt en het bakken met geld kost, kunnen goede argumenten zijn voor jouw puber. En zo zijn er nog veel meer redenen
Vind je het lastig om zo’n gesprek aan te gaan? Dan ben je zeker niet de enige! Zie hoe de familie Peters, hun buurvrouw en hun pubers dit aanpakken in de online cursus Praten met uw kind
Pubers willen ‘erbij’ horen. Vaak ervaren ze druk van leeftijdsgenoten. Als de hele groep rookt, is het moeilijker om ‘nee’ te zeggen tegen sigaretten. Tegen de groep ingaan is lastig. Hoe kun je je kind helpen om geen meeloper te zijn? Bedenk wat je puber kan zeggen tegen vrienden zonder te worden afgewezen. Wat dacht je van deze voorbeelden? Ik rook niet want:
Je kunt deze argumenten oefenen met je puber. Geef een compliment voor zijn/haar inzet. Vraag hoe het is gegaan in de praktijk. Kies een ander plan als dat nodig is. Kijk ook eens op: www.hoepakjijdataan.nl
Als je kind rookt, kun je hem of haar helpen om te stoppen. Lees verder: Rookt jouw puber? Ook drank en drugs zijn niet goed voor de gezondheid van je puber. Gaat één van onderstaande onderwerpen over jouw kind?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemLOES Twente biedt u in samenwerking met theatergroep Playback een interactieve..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item