Rookt jouw puber?

Rookt jouw puber af en toe? Veel pubers weten dat roken verslavend en ongezond is. Toch is het voor sommige kinderen interessant of zijn ze nieuwsgierig om het uit te proberen. Hoe kun je als ouder voorkomen dat je puber een roker wordt?

Tip 1: Risico's van roken

Leg je puber uit wat de risico’s van roken zijn. Informatie vind je op Roken Info of bij de huisarts. Vier goede redenen om niet te gaan roken zijn:

  • Als je niet rookt voel je je fitter en ben je gezonder. Roken vermindert je conditie, zorgt voor een slechtere huid en vergroot de kans op o.a. longkanker.
  • Roken kost veel geld. Waar betaalt je puber dat van? Laat je kind uitrekenen wat het kost per maand/jaar en wat je met dat geld ook kan doen.
  • Roken is verslavend. Stoppen met roken is dan ook erg moeilijk. Liever niet beginnen ermee!
  • Wanneer je rookt laat dat een vieze geur achter op je kleding en in je adem.

Tip 2: Groepsdruk

Help je puber om de druk van leeftijdsgenoten om te gaan roken te weerstaan. Meer informatie vind je op Helder Opvoeden. Bedenk wat je puber kan zeggen tegen vrienden zonder te worden afgewezen. Misschien heeft je puber iets aan deze voorbeelden. Ik rook niet want:

  • ik heb kans op astma of bronchitis.
  • ik train voor een sport die slecht valt te combineren met roken.
  • ik vind roken te duur en wil niet lenen van vrienden. In plaats van geld uit te geven aan roken gebruik ik dit liever om te sparen voor een concert of kleren.
  • ik wil niet verslaafd worden aan nicotine. Ik heb geen zin om steeds naar buiten te moeten gaan op plaatsen waar niet binnen gerookt mag worden.

Je kunt deze argumenten oefenen met je puber. Geef een compliment voor zijn/haar inzet. Vraag hoe het is gegaan in de praktijk. Kies een ander plan als dat nodig is.

Tip 3: Rokende puber herkennen

Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt. 

Tip 4: Niet in huis

Beslis of er wel of niet in huis gerookt wordt. Roken in huis is erg schadelijk voor alle gezinsleden, vooral voor jonge kinderen, dus doe dat liever niet. Maar zélfs als er alleen maar buiten wordt gerookt, komen schadelijke stoffen mee naar binnen. Deze stoffen komen vervolgens terecht in de kamers, gordijnen, op de meubels enzovoort. Het beste is dan ook om te stoppen met roken.

Tip 5: Nicotinepleisters

Kom erachter waar en met wie je puber rookt en hoe hij/zij aan het geld komt. Bespreek de redenen uit tip 1. Als je puber dat goede redenen vindt, stel dan voor om hem/haar te helpen bij het stoppen met roken. Je kunt geleidelijk stoppen of in één keer helemaal stoppen. Maak samen een plan. Nicotinepleisters of -kauwgom kunnen hulp bieden.

Tip 6: Afbouwen

Als je puber geleidelijk wil stoppen, bepaal dan samen op welke manier. Bijvoorbeeld in de eerste twee weken van 10 sigaretten per dag naar 8. Gaat dit goed, dan kun je hem/haar belonen. Ga dan steeds verder omlaag met het aantal sigaretten per dag. Verwacht tegenslag. Word dan niet boos en geef niet op. Probeer uit te zoeken wat de oorzaak is. Bespreek hoe dit kan worden voorkomen.

Tip 7: Steunen

Als je puber in één keer wil stoppen, kunnen de eerste dagen heel vervelend zijn. Hij/zij heeft veel aanmoediging en steun nodig. Als het echt lukt zeg dan hoe geweldig je dit vindt.

Tip 8: Voorkom terugval

Voorkom dat je puber opnieuw gaat roken. Eén sigaret en je puber kan weer helemaal terugvallen. Bespreek in welke situaties hij/zij in de verleiding komt en wat je puber dan kan doen. Soms is het goed om die situaties helemaal te vermijden. Als hij/zij toch weer met roken begint, word dan niet boos. Probeer het stoppen met roken later opnieuw.

Tip 9: Externe hulp

Als je puber helemaal niet wil stoppen, moet je wellicht krachtiger manieren proberen:

  • Laat hem/haar praten met een roker met gezondheidsproblemen. Deze persoon kan vertellen over de invloed van roken op zijn/haar leven.
  • Roep professionele hulp in, bijvoorbeeld via de huisarts. 

Meer tips over roken

(3764 11050 beoordelingen)
Terug naar boven