Rookt jouw puber af en toe? Veel pubers weten dat roken verslavend en ongezond is. Toch is het voor sommige kinderen interessant of zijn ze nieuwsgierig om het uit te proberen. Hoe kun je als ouder voorkomen dat je puber een roker wordt?
Leg je puber uit wat de risico’s van roken zijn. Informatie vind je op Roken Info of bij de huisarts. Vier goede redenen om niet te gaan roken zijn:
Help je puber om de druk van leeftijdsgenoten om te gaan roken te weerstaan. Meer informatie vind je op Helder Opvoeden. Bedenk wat je puber kan zeggen tegen vrienden zonder te worden afgewezen. Misschien heeft je puber iets aan deze voorbeelden. Ik rook niet want:
Je kunt deze argumenten oefenen met je puber. Geef een compliment voor zijn/haar inzet. Vraag hoe het is gegaan in de praktijk. Kies een ander plan als dat nodig is.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Beslis of er wel of niet in huis gerookt wordt. Roken in huis is erg schadelijk voor alle gezinsleden, vooral voor jonge kinderen, dus doe dat liever niet. Maar zélfs als er alleen maar buiten wordt gerookt, komen schadelijke stoffen mee naar binnen. Deze stoffen komen vervolgens terecht in de kamers, gordijnen, op de meubels enzovoort. Het beste is dan ook om te stoppen met roken.
Kom erachter waar en met wie je puber rookt en hoe hij/zij aan het geld komt. Bespreek de redenen uit tip 1. Als je puber dat goede redenen vindt, stel dan voor om hem/haar te helpen bij het stoppen met roken. Je kunt geleidelijk stoppen of in één keer helemaal stoppen. Maak samen een plan. Nicotinepleisters of -kauwgom kunnen hulp bieden.
Als je puber geleidelijk wil stoppen, bepaal dan samen op welke manier. Bijvoorbeeld in de eerste twee weken van 10 sigaretten per dag naar 8. Gaat dit goed, dan kun je hem/haar belonen. Ga dan steeds verder omlaag met het aantal sigaretten per dag. Verwacht tegenslag. Word dan niet boos en geef niet op. Probeer uit te zoeken wat de oorzaak is. Bespreek hoe dit kan worden voorkomen.
Als je puber in één keer wil stoppen, kunnen de eerste dagen heel vervelend zijn. Hij/zij heeft veel aanmoediging en steun nodig. Als het echt lukt zeg dan hoe geweldig je dit vindt.
Voorkom dat je puber opnieuw gaat roken. Eén sigaret en je puber kan weer helemaal terugvallen. Bespreek in welke situaties hij/zij in de verleiding komt en wat je puber dan kan doen. Soms is het goed om die situaties helemaal te vermijden. Als hij/zij toch weer met roken begint, word dan niet boos. Probeer het stoppen met roken later opnieuw.
Als je puber helemaal niet wil stoppen, moet je wellicht krachtiger manieren proberen:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item