Pubers drinken alcohol uit nieuwsgierigheid, om erbij te horen of om stoer te zijn. Maar soms ook uit verveling en omdat ze geen nee durven te zeggen in de groep. Als ouder heb je invloed op het alcoholgebruik van je puber. Het blijkt dat in gezinnen waar duidelijke en beperkende regels gelden, pubers later minder problemen hebben met alcoholgebruik. Daarom is het belangrijk je goed te informeren over alcohol.
Licht je puber in over de risico’s van alcohol:
Geef je kind onder de 18 geen toestemming om alcohol te drinken. Deze regel heeft het meeste kans van slagen als je dit al duidelijk maakt voordat je puber alcohol gebruikt. Laat je niet verleiden tot onderhandelen. Wees duidelijk over wat je verwacht van je puber. Stel regels op over wanneer, hoeveel en waar er alcohol gedronken mag worden. Prijs je puber als hij zich aan de regels houdt en vertel wat de consequenties zijn als hij of zij zich niet aan de regels houdt. Houd hem of haar aan de consequenties als de regels overtreden worden.
Praat met je puber over alcoholgebruik, hoe denkt hij of zij erover, waar loopt hij of zij tegenaan? Probeer een goed moment te kiezen voor een gesprek en luister goed naar wat je puber te zeggen heeft. Zorg dat je weet waarover je praat, materiaal hierover is verkrijgbaar bij Loes, Tactus (instelling voor verslavingszorg), de site www.alcoholinfo.nl of de alcoholinfolijn (0900-1995). Help je puber om de druk van leeftijdsgenoten om te drinken, te weerstaan. Bedenk wat hij of zij kan zeggen zonder te worden afgewezen. Als je puber teveel drinkt: kijk dan samen met hem of haar waarom dat is (stoerheid, verveling, erbij horen) en zoek naar alternatieven (indelen vrije tijd, hobby’s en sporten).
Pubers spelen ouders uit: “Ja maar iedereen mag drinken.” Overleg daarom met andere ouders over dit onderwerp. Hebben zij de regel dat alcohol tot 18 jaar nog niet mag? Hoe praten zij hier met hun puber over? Wat doen zij als hun kind zich niet aan deze afspraak houdt? Hoe regelen zij het als er thuis een feestje is van hun puber? Ook schoolregels zijn belangrijk voor pubers, informeer hiernaar.
Laat je puber NIET thuis alvast wennen aan drank. Tot voor kort werd wel gezegd dat het goed was om kinderen thuis kennis te laten maken met alcohol. Dit blijkt een fabeltje, thuis alcohol drinken vergroot de kans dat een puber nog meer gaat drinken.
Geef als ouder het goede voorbeeld. Drink zo min mogelijk alcohol in het bijzijn van je kinderen. Wees matig en drink niet als je aan het verkeer deel gaat nemen.
Houd toezicht op wat pubers inslaan als ze een ’feestje geven’ of ‘gaan indrinken’. Bereken samen met je puber hoeveel gasten er zijn en wat dan een verantwoorde hoeveelheid alcohol is. Houd er rekening mee dat veel pubers zelf drank meenemen als ze naar vrienden of een feestje gaan. Zorg ervoor dat bij feesten zonder ouderlijk toezicht, je eigen drankvoorraad niet voor het grijpen staat en je puber weet wat hij of zij kan doen als leeftijdsgenoten een slok teveel op hebben.
Op de agenda van LOES staan regelmatig gratis bijeenkomsten en/of webinars voor ouders van pubers gepland. Onderstaande bijeenkomst is binnenkort:
5 november 2024: Sexting en Grooming (Hengelo)
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item