Drinkt jouw puber (te veel) alcohol?

Pubers drinken alcohol uit nieuwsgierigheid, om erbij te horen of om stoer te zijn. Maar soms ook uit verveling en omdat ze geen nee durven te zeggen in de groep. Als ouder heb je invloed op het alcoholgebruik van je puber. Het blijkt dat in gezinnen waar duidelijke en beperkende regels gelden, pubers later minder problemen hebben met alcoholgebruik. Daarom is het belangrijk je goed te informeren over alcohol.

Tip 1: Leg risico's alcohol uit

 Licht je puber in over de risico’s van alcohol:

  • Hoe jonger je puber gaat drinken, hoe meer verslavingskans en schade aan de hersenen hij of zij oploopt. Deze hersenschade kan leer- en groeiachterstand veroorzaken. Meisjes zijn kwetsbaarder voor alcohol. Zij lopen eerder schadelijke gevolgen op en zijn eerder onder invloed, vooral als zij licht en klein zijn.
  • Alcoholgebruik vermindert de prestaties op school, bij het sporten en op het werk.
  • Daarbij verhoogt alcohol de kans op ongevallen, ongewilde en onveilige seks en betrokkenheid bij vechtpartijen. Vooral jonge pubers kunnen deze risico’s niet inschatten.

Tip 2: Geef geen toestemming

Geef je kind onder de 18 geen toestemming om alcohol te drinken. Deze regel heeft het meeste kans van slagen als je dit al duidelijk maakt voordat je puber alcohol gebruikt. Laat je niet verleiden tot onderhandelen. Wees duidelijk over wat je verwacht van je puber. Stel regels op over wanneer, hoeveel en waar er alcohol gedronken mag worden. Prijs je puber als hij zich aan de regels houdt en vertel wat de consequenties zijn als hij of zij zich niet aan de regels houdt. Houd hem of haar aan de consequenties als de regels overtreden worden.

Tip 3: Praat over alcoholgebruik

Praat met je puber over alcoholgebruik, hoe denkt hij of zij erover, waar loopt hij of zij tegenaan? Probeer een goed moment te kiezen voor een gesprek en luister goed naar wat je puber te zeggen heeft. Zorg dat je weet waarover je praat, materiaal hierover is verkrijgbaar bij Loes, Tactus (instelling voor verslavingszorg), de site www.alcoholinfo.nl of de alcoholinfolijn (0900-1995). Help je puber om de druk van leeftijdsgenoten om te drinken, te weerstaan. Bedenk wat hij of zij kan zeggen zonder te worden afgewezen. Als je puber teveel drinkt: kijk dan samen met hem of haar waarom dat is (stoerheid, verveling, erbij horen) en zoek naar alternatieven (indelen vrije tijd, hobby’s en sporten).

Tip 4: Overleg met andere ouders

Pubers spelen ouders uit: “Ja maar iedereen mag drinken.” Overleg daarom met andere ouders over dit onderwerp. Hebben zij de regel dat alcohol tot 18 jaar nog niet mag? Hoe praten zij hier met hun puber over? Wat doen zij als hun kind zich niet aan deze afspraak houdt? Hoe regelen zij het als er thuis een feestje is van hun puber? Ook schoolregels zijn belangrijk voor pubers, informeer hiernaar.

Tip 5: Verstrek thuis geen drank

Laat je puber NIET thuis alvast wennen aan drank. Tot voor kort werd wel gezegd dat het goed was om kinderen thuis kennis te laten maken met alcohol. Dit blijkt een fabeltje, thuis alcohol drinken vergroot de kans dat een puber nog meer gaat drinken.

Tip 6: Drink zelf niet (te veel)

Geef als ouder het goede voorbeeld. Drink zo min mogelijk alcohol in het bijzijn van je kinderen. Wees matig en drink niet als je aan het verkeer deel gaat nemen.

Tip 7: Houd toezicht bij indrinken

Houd toezicht op wat pubers inslaan als ze een ’feestje geven’ of ‘gaan indrinken’. Bereken samen met je puber hoeveel gasten er zijn en wat dan een verantwoorde hoeveelheid alcohol is. Houd er rekening mee dat veel pubers zelf drank meenemen als ze naar vrienden of een feestje gaan. Zorg ervoor dat bij feesten zonder ouderlijk toezicht, je eigen drankvoorraad niet voor het grijpen staat en je puber weet wat hij of zij kan doen als leeftijdsgenoten een slok teveel op hebben.

Bijeenkomsten

Op de agenda van LOES staan regelmatig gratis bijeenkomsten en/of webinars voor ouders van pubers gepland. Onderstaande bijeenkomsten en/of webinars zijn binnenkort:

9 oktober 2024: Webinar Tieners en sociale druk & groepsdruk

5 november 2024: Sexting en Grooming (Hengelo)

Meer tips

(3337 9689 beoordelingen)
Terug naar boven