Gebruikt jouw puber drugs?

Pubers experimenteren soms met drugs, bijvoorbeeld om een eigen persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen. Door zelf ervaringen op te doen en dingen uit te proberen leert een puber waar zijn/haar grenzen liggen en wat zijn/haar mogelijkheden zijn. Dat pubers drugs gebruiken, kan verschillende redenen hebben: 

 • uit nieuwsgierigheid;
 • om bij de groep te horen;
 • om zich te ontspannen;
 • om zich zelfverzekerd te voelen;
 • om een geestverruimende ervaring te beleven.

Vaak stoppen pubers na verloop van tijd met de drugs. Wel is het belangrijk om te beseffen dat drugsgebruik gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen. Het is het belangrijk om als ouder goed op de hoogte te zijn.

Tip 1: Informeer je over drugs

Zorg dat je goed geïnformeerd bent over drugs. Dit voorkomt angst en maakt dat je een nuchtere houding aan kan nemen naar je puber. Met een open en ontspannen houding kun je de meeste openheid verwachten rondom de beleving van je puber over drugsgebruik. Op de site Drugsinfo vind je goede en actuele informatie. Bel met specifieke vragen naar de drugsinfolijn 0900-1995.

Tip 2: Bespreek de risico's

Wanneer je een gesprek met je puber hebt, kun je op deze manier ook goed de gevolgen en risico’s van dit gebruik bespreken. Enkele risico’s zijn bijvoorbeeld:

 • pubers die regelmatig drugs gebruiken moeten op zoek naar geld om hun drugs te kopen. Hierdoor kunnen ze geld gaan lenen of stelen,waardoor de relaties met familie en vrienden verstoord kunnen raken.
 • Veel drugs zijn verslavend. Als pubers eenmaal verslaafd zijn, is het voor hen moeilijk om te stoppen.
 • Door drugsgebruik kunnen pubers sneller betrokken raken bij illegale en onveilige activiteiten.
 • Drugsgebruik kan een slechte invloed hebben op de schoolprestaties van je puber.

Tip 3: Geef je kind waardering

Goedkeuring van ouders is voor pubers erg belangrijk, ook al laten ze dit vaak niet blijken. Als ouder breng je vaak minder tijd door met je puber dan met je jongere kinderen. Let er daarom extra op of je aandacht geeft aan goed gedrag van je puber. Bij genoeg waardering zal je puber positief over zichzelf gaan denken en sterker in het leven staan. Pubers met zelfvertrouwen zijn beter opgewassen tegen groepsdruk. Dit maakt de kans op het uit de hand lopen van een experiment met drugs een stuk kleiner.

Tip 4: Voorkom verveling

Help verveling voorkomen: zorg dat je puber een leuke uitdagende hobby heeft. Vaak zijn pubers onzeker over zichzelf als ze iets nieuws of onbekends gaan doen, geef een duwtje in de rug. Dit kun je doen door:

 • voorstellen te doen voor nieuwe activiteiten;
 • hiermee door te gaan ook als je puber niet direct bij je eerste voorstel toehapt;
 • te helpen met het vervoer van en naar de activiteit;
 • nieuwe vriendschappen die voortkomen uit nieuwe activiteiten te stimuleren.

Tip 5: Tolereer geen drugs

Als je wilt dat je puber zo gezond mogelijk opgroeit, dan zul je duidelijk moeten stellen dat je het gebruik van genotmiddelen als drugs voor zijn/haar 16e levensjaar niet tolereert. Deze regel heeft het meeste kans van slagen als je hem instelt voordat je puber begint met het gebruik van genotmiddelen. Denk van tevoren goed na over de maatregelen die je neemt als je puber zich niet aan de regel houdt. Wees consequent in het toepassen van de regel.

Tip 6: Geef het goede voorbeeld

Geef zelf het goede voorbeeld bij de omgang met genotmiddelen zoals alcohol, tabak en medicijnen. Ouders die zelf af en toe drugs gebruiken, moeten serieus overwegen om te stoppen of dit tenminste niet in huis te doen. 

Tip 7: Let op signalen

Let op waarschuwingssignalen als je vermoedt dat je puber drugs gebruikt. Vertoont je kind één van de veranderingen die hieronder staan, dan hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Als je een aantal signalen tegelijk begint te zien dan kan het misschien zo zijn dat je puber drugs gebruikt.

 • Wisselende emoties
 • Plotseling zeer gelukkig of geïrriteerd zijn
 • Vreemd taalgebruik, onduidelijke uitspraak
 • Afzondering, veel op zijn/haar kamer zitten
 • Geheimzinnig gedrag: onduidelijke telefoontjes, ontmoetingen
 • Altijd geld nodig hebben zonder dat duidelijk is waarvoor
 • Liegen of vaag zijn waar hij/zij naar toe gaat en met wie hij/zij om gaat
 • Plotseling slechtere schoolprestaties
 • Verslechterd korte termijn geheugen
 • Spijbelen
 • Rare slaap- en eetgewoontes
 • Hoesten en minder weerstand tegen verkoudheid
 • Andere vrienden en geen interesse in oude vrienden
 • Let op: veel pubers vertonen één of meerdere van deze signalen zonder dat ze drugs gebruiken. Waar je als ouders het meest alert op moet zijn is verandering. Eventuele veranderingen kunnen een goede aanleiding voor een gesprek met je puber zijn.

Tip 8: Ontdek drijfveren

Weet je zeker dat je puber drugs gebruikt, probeer er dan achter te komen waarom en met wie hij/zij dit doet en waar je puber het geld vandaan haalt om de drugs te betalen.

Tip 9: Praat over drugsgebruik

Praat met je puber over zijn/haar drugsgebruik. Hoe denkt hij/zij erover? Waar loopt hij/zij tegenaan? Kies een goed moment voor een gesprek en luister naar wat je puber te zeggen heeft. Beloof je puber vooraf dat je kalm blijft. Als dat niet lukt, praat dan op een ander moment verder. Bedenk wel dat als je weet dat je puber drugs gebruikt, je misschien iets kunt doen om het drugsgebruik te stoppen. 

Tip 10: Stel regel tegen drugs in

Pubers hebben steun aan regels en grenzen die ouders stellen, ook als het om drugs gaat. Ze geven houvast en laten zien dat je in je puber geïnteresseerd bent en aandacht voor hem/haar hebt. Stel samen met je puber regels op over de momenten en mate van gebruik.

Tip 11: Bespreek het op school

Overweeg het drugsgebruik van je puber op zijn/haar school te bespreken. Vraag ook naar het beleid van de school op dit gebied en hoe de school omgaat met leerlingen waarvan bekend is dat ze drugs gebruiken.

Tip 12: Help druk te weerstaan

Help je puber om de druk van leeftijdsgenoten, om drugs te gebruiken, te weerstaan. Bedenk wat hij/zij kan zeggen zonder te worden afgewezen door de vriendengroep. Je puber kan bijvoorbeeld zeggen dat het geen drugs meer kan betalen en niet wil blijven lenen van zijn vrienden; of dat hij/zij spaart voor iets wat de goedkeuring van zijn vrienden kan dragen zoals een skateboard, een muziekconcert of kleding. Zodra je puber heeft besloten wat hij/zij gaat zeggen wanneer het gevraagd wordt drugs te gebruiken dan kun je dit samen met je puber oefenen in een rollenspel.

Tip 13: Schakel eventueel hulp in

Als je behoefte hebt om je zorgen rondom het middelengebruik van je puber te bespreken dan kun je anoniem en vrijblijvend met Tactus Verslavingszorg bellen. Zij bieden een breed hulpaanbod voor jongeren en hun ouders. Bekijk de adresgegevens van een vestiging bij jou in de buurt.

Meer tips rondom gezondheid

(3531 10328 beoordelingen)
Terug naar boven