Zegt jouw peuter nog niet zoveel?

Vanaf de leeftijd van ongeveer 1 jaar beginnen de meeste baby's met het zeggen van een paar woorden. In de jaren erna breidt zijn woordenschat zich razendsnel uit tot zo’n 600 à 800 woorden als het kind drie is. Het is belangrijk als ouders de taalontwikkeling van hun kind stimuleren. Kinderen krijgen er meer zelfvertrouwen door en leren spelenderwijs hoe je communiceert met anderen.

Tip 1

Luister naar wat je kind je probeert te zeggen. Voer liever vaak korte gesprekjes met je kind dan af en toe een lang gesprek. Zo wordt je kind gestimuleerd om vaak naar je toe te komen om iets te vertellen of je iets te laten zien. Als je kind naar je toe komt om een vrachtauto te laten zien, kun je zeggen “dat is een vrachtauto” maar je kunt hem ook uitnodigen om meer over de vrachtauto te vertellen. Bijvoorbeeld “dat is een grote vrachtauto, Dennis. Welke kleur heeft de vrachtauto?” Bedenk dat het heel gewoon is dat twee- en driejarigen af en toe moeilijk uit hun woorden komen. Probeer ze dan niet te onderbreken en hun zinnen zelf af te maken.

Tip 2

Praat met je kind. Zo kun je, de hele dag door, dingen benoemen waar je kind naar kijkt. Woorden verbeteren die je kind verkeert uitspreekt is ook een goede manier om taalontwikkeling te stimuleren. Maar doe dat positief zonder nadruk te leggen op wat je kind fout zei. Zeg “Ja, dat is een klok”, als je kind bijvoorbeeld kok zegt. Natuurlijk is het belangrijk dat ouders zelf het goede voorbeeld geven in hun manier van praten. Spreek geen babytaal en gebruik geen lange zinnen. Probeer regelmatig nieuwe woorden te gebruiken. Daardoor breidt je kind zijn woordenschat uit.

Tip 3

Kinderen genieten er van om mee te kijken en te helpen als ouders de baby in bad doen, koken, tuinieren of iets repareren. Door te benoemen wat je doet stimuleer je je kind interesse te hebben voor zijn omgeving en allerlei vragen te stellen. Ook kun je vertellen over wat je die dag hebt mee gemaakt. Bijvoorbeeld over iets wat je aan het lachen maakte of wat je zag op weg naar je werk.

Tip 4

Ook al ben je zelf geen boekenwurm: kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden of samen een plaatjesboek te bekijken. Ook dat stimuleert hun taalontwikkeling en het versterkt bovendien de band tussen ouders en kinderen. Zorg voor een kleine voorraad boeken in huis. Dat hoeft niet duur te zijn - de bibliotheek is gratis!.
Voor meer informatie kun je terecht bij de jeugdverpleegkundige  van het consultatiebureau of bij Loes.

Download de folders

 

(1306 3894 beoordelingen)

Terug naar boven