Kinderen voelen zich vaak erg aangetrokken tot dieren en dieren kunnen voor kinderen veel betekenen. Het aaien van een dier werkt ontspannend. Het samen verzorgen van een huisdier brengt je kind respect voor dieren en verantwoordelijkheidsgevoel bij. Bovendien kunnen je kind en het dier veel plezier van elkaar hebben. Je kunt kinderen dan ook niet vroeg genoeg leren om te gaan met dieren.
Laat je kind al vroeg kennismaken met dieren. Op peuterleeftijd (vanaf 3 jaar) kunnen kinderen in de praktijk leren omgaan met (huis)dieren.
Leer je kind lief te zijn voor het dier en hem geen pijn te doen. Dieren zijn geen knuffelbeesten of speelgoed. Leer je kind respect te hebben voor dieren.
Leer je kind om niet zomaar een dier te aaien. Laat je kind eerst toestemming vragen aan papa of mama, én aan de eigenaar van het dier. Laat het dier naar je kind toekomen. Komt het dier naar je kind toe, laat het dier dan eerst de hand van je kind ruiken. Loopt het dier niet weg, dan kan je kind het dier aaien.
Een hond ziet een kind als een ondergeschikte. Laat je kind geen trek- of duwspelletjes met de hond spelen. Als de hond wint, voelt hij zich gesterkt in zijn hogere rang. Zoek- en apporteerspelletjes zijn geschikter en voor beiden minstens zo leuk. Hoe lief een hond ook is: laat je kind nooit met hem alleen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
Bijna alle kinderen die graag een huisdier willen, beloven met de hand op hun hart dat ze het dier dagelijks zullen uitlaten, borstelen en eten geven. Maar als het dier eenmaal in huis is, kan de belangstelling snel afnemen. Het huisdier mag daar niet de dupe van worden. De echte verantwoordelijkheid blijft altijd bij de ouders. Als je kind wat ouder is (vanaf 6 jaar), kun je hem/haar wel een rol laten spelen in de dagelijkse verzorging.
Het is ook belangrijk dat kinderen respectvol met elkaar omgaan en respectvol zijn tegenover bijvoorbeeld ouders. Ook over deze basisvaardigheid, respectvol met de medemens omgaan, geeft LOES tips:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item