logo-loes

Zegt jouw peuter nog niet zoveel?

Vanaf de leeftijd van ongeveer 1 jaar beginnen de meeste baby's met het zeggen van een paar woorden. In de jaren erna breidt zijn woordenschat zich razendsnel uit. Wel zo’n 600 à 800 woorden als het kind drie is. Het is belangrijk als ouders de taalontwikkeling van hun kind aanmoedigen. Kinderen krijgen er meer zelfvertrouwen door en leren spelenderwijs hoe je praat met anderen.

Tip 1

Luister naar wat je kind je probeert te zeggen. Voer liever vaak korte gesprekjes met je kind dan af en toe een lang gesprek.

Zo moedig je je kind aan om vaak naar je toe te komen. Dit om iets te vertellen of je iets te laten zien. Laat je kind je een vrachtauto zien? Dan kun je zeggen “dat is een vrachtauto”. Maar je kunt hem ook uitnodigen om meer over de vrachtauto te vertellen. Bijvoorbeeld “Dat is een grote vrachtauto, Dennis. Welke kleur heeft de vrachtauto?”.

Bedenk dat het heel gewoon is dat twee- en driejarigen af en toe moeilijk uit hun woorden komen. Probeer ze dan niet te onderbreken en laat hun zinnen zelf af te maken.

Tip 2

Praat met je kind. Zo kun je, de hele dag door, dingen benoemen waar je kind naar kijkt. Woorden verbeteren die je kind verkeerd uitspreekt is ook een goede manier om taalontwikkeling te stimuleren. Maar doe dat positief zonder nadruk te leggen op wat je kind fout zegt. Zeg “Ja, dat is een klok”, als je kind bijvoorbeeld “kok” zegt.  Spreek geen babytaal en gebruik geen lange zinnen. Probeer regelmatig nieuwe woorden te gebruiken. Daardoor breidt je kind zijn woordenschat uit.

Tip 3

Kinderen vinden het leuk om met ouders mee te kijken of te helpen. Bijvoorbeeld als ouders de baby in bad doen, koken, tuinieren of iets repareren. Hierdoor stimuleer je je kind oog te hebben voor zijn omgeving en allerlei vragen te stellen. Ook kun je vertellen over wat je die dag hebt mee gemaakt. Bijvoorbeeld over iets wat je aan het lachen maakte of wat je zag op weg naar je werk.

Tip 4

Voorlezen en samen een plaatsjesboek kijken, vinden kinderen heerlijk. Ook dat stimuleert hun taalontwikkeling en het helpt ook de band tussen ouders en kinderen te versterken. Zorg voor een kleine voorraad boeken in huis. Dat hoeft niet duur te zijn - de bibliotheek is gratis!.
Voor meer informatie kun je terecht bij de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of bij Loes.

Download de folders