Kinderen gaan anders met verdriet en verlies om dan volwassenen. Het lijkt of ze meer rouwen 'tussen de bedrijven door'. Plotseling kan je kind met vragen komen of zich verdrietig voelen om even later weer gewoon te spelen. Aan sommige kinderen merk je niets, anderen zijn juist stiller of drukker dan normaal. Het is ook mogelijk dat je kind een tijdje meer aandacht vraagt of terug valt in vaardigheden. Dingen die eerst vanzelf gingen, lukken even niet. Je kan hierbij denken aan zindelijkheid, zelf in slaap komen of in je bed blijven. Als je hier rustig op reageert en er niet te veel aandacht aan schenkt trekt het gedrag vaak snel weer bij.
Als je kind met vragen of gevoelens naar je toe komt, probeer dan direct even tijd voor hem/haar te maken. Richt je op de behoefte van het kind. Geef een eenvoudig, kort antwoord op de vraag die je kind stelt. Als je kind meer wil weten dan komt hij/zij wel weer naar je toe.
Benoem de gevoelens die het overlijden van iemand op roept en leg uit dat het erbij hoort om je zo te voelen. Ook worden de meeste kinderen graag getroost. Je kunt dit doen door je kind op schoot te nemen, hem/haar vast te houden en te knuffelen.
Vragen over de dood zijn niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden, soms weet je als volwassene de antwoorden zelf ook niet precies. Dit is geen punt, je kunt rustig tegen je kind zeggen dat je het antwoord op een bepaalde vraag niet weet. Voor je kind is het vaak alleen al fijn om gevoelens te delen. Kinderen vinden het vaak prettig als hen zelf gevraagd wordt wat zij vinden. Je vraagt dan: 'Hoe denk jij dat het zit?'. Vaak heeft je kind zelf allerlei ideeën en vindt hij/zij het fijn deze met je te delen.
Samen aandacht besteden aan het overlijden van bijvoorbeeld opa of oma kan helend werken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een foto neer te zetten op een speciaal plekje, een kaarsje te branden, nog een mooie tekening te maken en naar het graf te brengen of vergeetmijnietjes voor te zaaien. Sommige kinderen vinden het prettig om samen boekjes te lezen over het onderwerp. Doe dit overdag en niet voor het slapen gaan, zodat je kind nog met vragen naar je toe kan komen als hij/zij die heeft.
Ouders vragen zich vaak af of ze er goed aan doen om een jong kind mee te laten gaan naar een crematie/begrafenis. Soms is het een idee om kinderen kort aanwezig te laten zijn en hen op dat moment te betrekken bij de plechtigheid. Het kan ook helpen als een vertrouwde volwassene zich helemaal met de kinderen bezig houd als je zelf veel verdriet hebt en in beslag genomen wordt door de plechtigheid.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze avond zit vol, er zijn nog wel plaatsen beschikbaar op 13/11Ouders denken..
Bekijk agenda itemLeuke en leerzame theateravond over pubers en hun online leven. Hoe ga je daar..
Bekijk agenda item‘Computert je kind naar jouw idee te veel? Zeurt je kind om snoep vlak..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemOntmoet bij deze gezellige middag andere alleenstaande ouders en wissel je tips en vragen uit!
Bekijk agenda item