Is jouw peuter erg verlegen?

De definitie van verlegenheid is angst voor andere mensen. In sommige situaties kunnen kinderen geconfronteerd worden met vreemden en hier kunnen ze onzeker van worden. Jonge kinderen kunnen heel verlegen zijn en soms willen ze dan niet eens meer praten en verschuilen ze zich achter één van de ouders.

Tips bij verlegenheid

Verlegen gedrag kan bij de ontwikkeling van een peuter horen. Dit is een fase waarin ze hun eigen ‘ik’ ontdekken. Ze ontdekken de kracht van het ‘nee’ zeggen, maar tegelijkertijd worden ze zich bewust van hun kleinheid in de omgeving. De meeste peuters stappen wel over hun angst heen wanneer ze de tijd hebben om even te wennen, maar wat moet je doen als je peuter echt last heeft van zijn/haar verlegenheid?

Tip 1: Praat met leerkracht

Praat met de leerkracht of leid(st)er van de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf over de verlegenheid van je peuter. Vraag hoe ze hiermee omgaan.

Tip 2: Dwing niet

Als je peuter iets niet durft, dwing hem/haar dan niet. Je maakt het makkelijker door moeilijke situaties voor te bereiden of je peuter te beschermen in lastige situaties.

Tip 3: Benoem angst

Benoem de angst: :Ik weet dat je bang bent/ik zie dat je het spannend vindt, maar ik zal je helpen'. Probeer de gevoelens van je peuter te verwoorden, hierdoor leert hij/zij het ook beter begrijpen.

Tip 4: Wees positief

Stimuleer en geef complimentjes (lees ook: positief opvoeden). Beloon en prijs je peuter als het goed is gegaan. Dit geeft je peuter de stimulans om de volgende keer nog meer zijn/haar best te doen.

Tip 5: Lees over verlegenheid

Lees boeken voor over het thema verlegenheid, speciaal geschreven voor peuters. Maak je kind nieuwsgierig door samen dingen te bedenken en iets te ondernemen.

Tip 6: Karaktertrek

Accepteer je peuter. Verlegenheid kan een karaktertrek zijn. Probeer zo min mogelijk de term ‘verlegen’ te gebruiken, dit kan namelijk onbewust van invloed zijn op zijn/haar gedrag.

Meer relevante opvoedtips

(2727 7922 beoordelingen)
Terug naar boven