Concentratie houdt in dat je peuter of kleuter zijn/haar aandacht op één activiteit richt. En dat ook een tijdje vol kan houden. De mate en duur van het geconcentreerd zijn hangt af van de leeftijd van je kind.
Hoe goed je peuter of kleuter geconcentreerd kan blijven werken hangt onder meer af van:
Zorg voor een rustige omgeving. Voorkom teveel lawaai. Zorg ervoor dat je peuter of kleuter niet wordt afgeleid. Zet bijvoorbeeld de tv uit.
Probeer de concentratie van je kind te vergroten door geheugenspelletjes, bijvoorbeeld Memory.
Sluit een lichamelijke oorzaak uit als er sprake is van slechte concentratie. Voelt je peuter of kleuter zich niet lekker, heeft hij of zij vaak last van hoofdpijn of vermoeidheid? Wanneer er een lichamelijke oorzaak is, dan zal je dit als eerste moeten laten behandelen.
Je kind moet leren om door te zetten. Rond de leeftijd van 3 jaar kun je beginnen om je kind dit stapje voor stapje aan te leren. Dit kan je doen door je kind zo nu en dan te helpen. Dit kan door een tip te geven hoe je kind een opdracht verder kan uitvoeren. Wanneer je kind hierdoor de opdracht tot een goed einde brengt geef je een compliment.
Wat als het concentreren niet lukt?
Heb je het gevoel dat de concentratie van je peuter of kleuter een stuk minder is dan bij leeftijdsgenoten? Zoek dan contact met de leidster van de peuterspeelzaal/kinderdagverblijf of het JGZ team van de Jeugdgezondheidszorg. Of stel je vraag aan Loes. Zij verwijzen je waarnodig door.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item