Hoe kan ik mijn peuter of kleuter helpen zich beter te concentreren?

Concentratie houdt in dat je peuter of kleuter zijn/haar aandacht op één activiteit richt. En dat ook een tijdje vol kan houden. De mate en duur van het geconcentreerd zijn hangt af van de leeftijd van je kind.

Hoe goed je peuter of kleuter geconcentreerd kan blijven werken hangt onder meer af van:

  • of je kind het onderwerp waar hij of zij mee bezig is leuk vindt. Heeft je kind zelf een bezigheid gekozen, bijvoorbeeld met lego spelen? Dan zal de concentratie beter zijn dan bij een niet zelf gekozen bezigheid;
  • of je kind zich lichamelijk goed voelt;
  • of je kind spanningen heeft (bijvoorbeeld als er vervelende dingen zijn gebeurd);
  • de tijdsduur dat je kind zich moet concentreren.

Tip 1: Rustige omgeving

Zorg voor een rustige omgeving. Voorkom teveel lawaai.  Zorg ervoor dat je peuter of kleuter niet wordt afgeleid. Zet bijvoorbeeld de tv uit.

Tip 2: Geheugenspelletjes

Probeer de concentratie van je kind te vergroten door geheugenspelletjes, bijvoorbeeld Memory.

Tip 3: Sluit een lichamelijke oorzaak uit

Sluit een lichamelijke oorzaak uit als er sprake is van slechte concentratie. Voelt je peuter of kleuter zich niet lekker, heeft hij of zij vaak last van hoofdpijn of vermoeidheid? Wanneer er een lichamelijke oorzaak is, dan zal je dit als eerste moeten laten behandelen.

Tip 4: Leren om door te zetten

Je kind moet leren om door te zetten. Rond de leeftijd van 3 jaar kun je beginnen om je kind dit stapje voor stapje aan te leren. Dit kan je doen door je kind zo nu en dan te helpen. Dit kan door een tip te geven hoe je kind een opdracht verder kan uitvoeren. Wanneer je kind hierdoor de opdracht tot een goed einde brengt geef je een compliment.

Tip 5: Wat als het niet lukt?

Heb je het gevoel dat de concentratie van je peuter of kleuter een stuk minder is dan bij leeftijdsgenoten? Zoek dan contact met de leidster van de peuterspeelzaal/kinderdagverblijf of het team van de Jeugdgezondheid GGD Twente. Of stel je vraag aan LOES. Zij verwijzen je waarnodig door.

(3095 8922 beoordelingen)
Terug naar boven