Heeft jouw kleuter nachtmerries?

Nachtmerries zijn nare dromen. Kinderen worden na een nachtmerrie vaak bang en verdrietig wakker. Nachtmerries kunnen ontstaan door een nare gebeurtenis overdag, maar ook zonder duidelijke reden. Ze komen het meest voor bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud. Als je kind steeds dezelfde enge droom heeft, kan dat een teken zijn van stress of emotionele verwarring. Praat overdag met je kind over wat hem/haar dwars zit. Als je het probleem niet kunt oplossen, zoek dan professionele hulp.

Tip 1: Veilig in de slaapkamer

Help je kind om zich veilig te voelen in zijn/haar slaapkamer. Doe een nachtlampje aan of laat het licht in de gang aan. Zachte muziek, een knuffel of favoriete pyjama kunnen ook helpen.

Tip 2: Ontwikkel slaapritueel

Ontwikkel een slaapritueel. Wassen, tanden poetsen, plassen, een verhaaltje lezen, een kusje en dan welterusten zeggen. Vermijd enge verhalen en tv-programma’s.

Tip 3: Praten over dromen

Als je kind wakker wordt en bang is, laat hem/haar dan merken dat het veilig is. Houd je kind dicht tegen je aan en vertel dat er niets ergs kan gebeuren. Een droom lijkt voor je kind heel echt. Probeer uit te leggen dat dingen die in dromen voorkomen je in het echt geen pijn kunnen doen. Als je kind bang is voor een monster doe dan niet alsof het monster er echt is door het bijvoorbeeld weg te jagen. Je kind kan dan bang zijn dat het weer terug komt als jij weg bent.

Tip 4: Luister naar angsten

Als je kind wil praten over de droom of angst, luister dan rustig en kijk niet bezorgd.

Tip 5: Kalmeer je kind

Probeer je kind te kalmeren. Bijvoorbeeld door hem/haar een paar keer goed diep in te laten ademen en dan te ontspannen. Je kunt ook even bij je kind gaan zitten en niet liggen.

Meer tips over nachtmerries

Heeft jouw kleuter nachtangsten? 
- Wordt jouw peuter ontroostbaar wakker?

(3169 9245 beoordelingen)
Terug naar boven