Nachtmerries zijn nare dromen. Kinderen worden na een nachtmerrie vaak bang en verdrietig wakker. Nachtmerries kunnen ontstaan door een nare gebeurtenis overdag, maar ook zonder duidelijke reden. Ze komen het meest voor bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud. Als je kind steeds dezelfde enge droom heeft, kan dat een teken zijn van stress of emotionele verwarring. Praat overdag met je kind over wat hem/haar dwars zit. Als je het probleem niet kunt oplossen, zoek dan professionele hulp.
Help je kind om zich veilig te voelen in zijn/haar slaapkamer. Doe een nachtlampje aan of laat het licht in de gang aan. Zachte muziek, een knuffel of favoriete pyjama kunnen ook helpen.
Ontwikkel een slaapritueel. Wassen, tanden poetsen, plassen, een verhaaltje lezen, een kusje en dan welterusten zeggen. Vermijd enge verhalen en tv-programma’s.
Als je kind wakker wordt en bang is, laat hem/haar dan merken dat het veilig is. Houd je kind dicht tegen je aan en vertel dat er niets ergs kan gebeuren. Een droom lijkt voor je kind heel echt. Probeer uit te leggen dat dingen die in dromen voorkomen je in het echt geen pijn kunnen doen. Als je kind bang is voor een monster doe dan niet alsof het monster er echt is door het bijvoorbeeld weg te jagen. Je kind kan dan bang zijn dat het weer terug komt als jij weg bent.
Als je kind wil praten over de droom of angst, luister dan rustig en kijk niet bezorgd.
Probeer je kind te kalmeren. Bijvoorbeeld door hem/haar een paar keer goed diep in te laten ademen en dan te ontspannen. Je kunt ook even bij je kind gaan zitten en niet liggen.
- Heeft jouw kleuter nachtangsten?
- Wordt jouw peuter ontroostbaar wakker?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item