Kindermishandeling en -verwaarlozing. Hoe herken je het en hoe kun je een kind helpen? Bij het schoolplein of bij jou in de buurt zie je veel kinderen. Soms valt een kind je op. Dat kan zijn omdat het kind er onverzorgd uitziet, vaak in z'n eentje loopt of omdat zijn vader of moeder vaak tegen hem snauwt. Je hebt het idee dat dit kind het thuis niet zo fijn heeft. Vermoed je dat er sprake is van verwaarlozing of mishandeling? Dan zijn dit de tips.
Je hebt het idee dat een kind verwaarloosd of mishandeld wordt, maar je twijfelt ook. Dat is heel normaal. Bijna iedereen, of je nou professional bent of niet, moet een drempel over om een eerste stap te zetten en in actie te komen. Want: heb je het wel goed gezien, valt het allemaal wel mee, of zijn er anderen die de situatie beter kennen en het beter in kunnen schatten? Dat zijn begrijpelijke twijfels. Daarom is het goed om advies te vragen. Regel één: je bent niet alleen. Zoek mensen die je verder kunnen helpen. Neem je gevoel serieus en doe er vervolgens wat mee. Praat er bijvoorbeeld met iemand over. Met een vriend, familielid, collega, buurvrouw of leerkracht. Vaak kom je samen op goede ideeën hoe hiermee om te gaan. En mensen kunnen je steunen als het voor jou lastig wordt.
Als er sprake is van kindermishandeling of -verwaarlozing, kun je dat soms merken aan bepaalde dingen. Aan hoe ouders met hun kind omgaan, de kleren die het kind aanheeft of hoe het zich gedraagt. Let op de signalen van kindermishandeling. Als je de signalen kent, kun je het verschil maken voor een kind!
Blijf niet zelf tobben met jouw vermoeden van kindermishandeling, maar bel of mail met Veilig Thuis Twente. De medewerkers van Veilig Thuis kunnen je adviseren over alles wat met kindermishandeling te maken heeft. Telefoonnummer van Veilig thuis is: 0800-2000.
Wat bespreek je met Veilig Thuis?
Anoniem
Je kunt anoniem bellen met Veilig Thuis. Niemand komt te weten dat je advies hebt gevraagd. Ook als Veilig Thuis een onderzoek start naar de aard en ernst van de mishandeling, blijft jouw melding anoniem.
Veilig Thuis: ook als je zelf hulp nodig hebt
Ook als je zelf hulp nodig hebt, omdat jij of je partner bijvoorbeeld je kind niet meer goed verzorgt, het uitscheldt of als je vanuit een gevoel van machteloosheid zelf geweld gebruikt, kun je bij Veilig Thuis of bij je huisarts terecht. Het is goed om hulp te zoeken. Je gunt je kind immers het beste.
Ieder mens heeft een plek nodig waar hij zich prettig en welkom voelt. Dit geldt voor mishandelde kinderen nog meer, omdat thuis voor hen vaak niet veilig is. Misschien kun je zelf die plek bieden. Een kopje thee, een gesprek, oprechte aandacht.
Kinderen die willen praten over de problemen thuis, kunnen bellen of chatten met een medewerker van de Kindertelefoon. Als het kind dat nodig heeft, kun je deze gegevens doorgeven:
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item