Depressieve gevoelens na een bevalling kunnen soms lang aanhouden. Als de depressie zo ernstig is dat je dagelijkse activiteiten hierdoor belemmerd worden en duurt dit langer dan twee weken, dan heb je mogelijk een postnatale depressie. Een postnatale depressie is een complexe aandoening en komt voor bij vrouwen van alle leeftijden en culturen.
Je kunt deze verschijnselen ook hebben zonder een postnatale depressie te hebben.
De eerste stap om iets aan een depressie te doen is het probleem erkennen. Ervaar je een aantal van deze verschijnselen en maak je je zorgen? Vraag dan zo snel mogelijk je verloskundige of huisarts om hulp.
Praat met iemand. Veel vrouwen vinden het moeilijk om te praten over hoe zij zich voelen. Als je depressief bent kan het lijken alsof jij de enige bent die niet met het ouderschap om kan gaan. Toch heeft één op de vijf vrouwen na de bevalling last van een depressie. Moeders die een depressie hebben meegemaakt adviseren om tijdig iemand te zoeken om over deze gevoelens te praten.
Praat met een professional. De huisarts of de verloskundige kan je doorverwijzen naar een professionele hulpverlener. Je kunt eventueel thuishulp, medicatie of therapie krijgen. Depressies zijn over het algemeen goed te behandelen.
Zoek de hulp waar je je prettig bij voelt. Kies een hulpverlener die naar je luistert, je gevoelens erkent en emotionele en praktische hulp biedt.
Zoek steun bij lotgenoten. Het kan nuttig zijn om je ervaringen te delen. In veel regio’s zijn hulpgroepen voor postnatale depressie. Informeer er naar bij je huisarts of bij de GGD.
Heeft jouw partner een postnatale depressie? Wees er dan gewoon, bijvoorbeeld als je partner wil praten. Biedt ondersteuning en geef zoveel mogelijk praktische hulp zoals zorgen voor de baby en het huishouden. Help je partner bij het zoeken naar professionele hulp.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item