Een baby die door elkaar geschud wordt, kan een flinke hersenbeschadiging oplopen. Dit wordt het Shaken Baby Syndroom genoemd. Deze kinderen kunnen last krijgen van stuipen, doof of blind worden of zelfs nog jaren later leerproblemen ondervinden op school. In het ergste geval kan een baby dood gaan.
De nekspieren van een baby zijn nog niet zo sterk. Bij flink heen en weer bewegen kan een baby zijn ‘zware’ hoofdje nog niet rechtop houden. Zelfs wanneer een kind 1 jaar is, is het gevaarlijk als het door elkaar geschud wordt! Bij schudden gaat het hoofd snel en hard heen en weer, waardoor kleine adertjes in de hersenen kunnen scheuren. Het kind krijgt dan een bloeding in het hoofd.
Hoe kan het gebeuren dat je je kindje door elkaar schudt? Twee belangrijke redenen zijn dat ouders een paniekreactie hebben of veel stress voelen. Een paniekreactie ontstaat wanneer er iets onverwachts met je kindje gebeurt. Bijvoorbeeld een ademstilstand. Stress kan ontstaan doordat je kindje steeds huilt. Hierdoor kun je je machteloos en boos voelen.
Loes geeft tips om het schudden van je kindje te voorkomen.
Probeer erachter te komen waarom je baby huilt.
Waar moet je op letten? Kijk goed hoe je kindje zich voelt en gedraagt.
Als je baby veel huilt, vraag dan om advies bij je consultatiebureau. Hoe eerder je om hulp vraagt, des te makkelijker is het om het huilen te verminderen.
Voor meer informatie kun je terecht bij het consultatiebureau of bij Loes.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemLOES Twente biedt u in samenwerking met theatergroep Playback een interactieve..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item