Soms heeft een kind een periode waarin hij/zij 's avonds hevig in paniek lijkt en gilt. Maar niet aanspreekbaar en wakker is. Vaak denken we aan een nachtmerrie. Maar meestal is er sprake van Pavor Nocturnus of nachtangst. Nachtangst komt niet vaak voor maar voor ouders kan het angstig zijn om mee te maken. Het lijkt of je kind een verschrikkelijke nachtmerrie heeft. Maar je kind droomt niet en heeft geen pijn of verdriet.
Nachtangst komt bijna altijd een paar uur na het inslapen voor, zo tussen 21.00 en 24.00 uur. Je kind is niet wakker, maar zit in een diepe, droomloze slaap. Soms heeft je kind de ogen wijd open (met grote pupillen en een starende blik), soms gesloten. Je kind is overstuur, huilt, heeft een versnelde hartslag en ademhaling, transpireert en is niet rustig te krijgen. Sommige kinderen praten en nachtangst kan ook gepaard gaan met slaapwandelen.
Je kind kan niet vertellen of hij/zij gedroomd heeft. En de volgende ochtend weet je kind er niets meer van. Sommige kinderen willen aangeraakt worden. Anderen slaan van zich af. Omdat je kind niet wakker is, gebeurt dit niet bewust. Nachtangst komt meestal voor bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar en gaat vanzelf weer over. Het komt wat vaker voor bij koorts, in drukke perioden en bij spanning. Maar het kan ook totaal onverwachts optreden.
Maak je kind niet wakker. Dit zou hem/haar alleen maar angstig maken. Houd er rekening mee dat aanvallen er best heftig uit zien en wel 20-30 minuten kunnen duren. Het heeft geen zin vragen te stellen, de lamp aan te doen of een muziekje aan te zetten. Het heeft ook geen zin om de volgende dag over de gebeurtenis met je kind na te praten.
Troost je kind op zijn/haar eigen kamer. Praat zachtjes en houd je kind vast als hij/zij daar behoefte aan heeft. Het zal misschien niet lukken om je kind rustig te krijgen. Dit komt omdat kinderen bij nachtangst vaak niet reageren op de troost die je als ouder biedt. Hier is niets aan te doen. Je kind zal na een tijdje vanzelf weer rustig gaan liggen of zich weer neer laten leggen.
Heeft je kind binnen vier maanden vaker dan één keer een periode last heeft van nachtangst? Neem dan contact op met het consultatiebureau voor begeleiding en advies.
- Heeft jouw kleuter nachtmerries?
- Heeft jouw kleuter nachtangsten?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item