Bij een bezoek aan het consultatiebureau, de huisarts of het ziekenhuis kan het voorkomen dat je kind een prik moet krijgen. Een goede voorbereiding en begeleiding kan angst of spanning helpen voorkomen. Jij kent jouw kind het best en kan hem of haar helpen.
Wat kun je doen om je kind voor te bereiden:
Vertel je kind zodra het jou kan begrijpen dat het een prik krijgt. Doe dat niet te lang van te voren; bijvoorbeeld een dag of de ochtend voor vertrek. Maak het niet te zwaar. Vertel iets over waar jullie naartoe gaan, wie de prik geeft en waarom. En vertel dat een prik heel kort duurt; maar een paar tellen. Meestal voel je er weinig van. Als je kind vraagt of het pijn doet, leg dan uit dat het voor iedereen anders voelt. En dat hij/zij dit zelf zal ervaren. Daarna kan hij/zij aan jou vertellen hoe het was.
Blijf kalm, straal rust en vertrouwen uit. Emoties zijn besmettelijk. Wanneer je onrustig of zenuwachtig bent tijdens het prikken, dan draag je dit over op je kind. Wanneer je van jezelf of je kind weet dat die erg angstig is voor een prik, neem dan gerust even contact op met je jeugdverpleegkundige. Zij kan met je meedenken over wat je kunt doen.
Heb je een peuter of kleuter? Vergeet niet om z`n lievelingsknuffel mee te nemen!
Als je kind ontspannen is, voelt hij/zij minder pijn. Neem je peuter of kleuter op schoot en houd hem/haar vast tijdens het prikken. Is je kind ouder, vraag dan wat hij of zij prettig vindt: op schoot of niet? Hand vasthouden of niet? Zo geeft je je kind een gevoel van controle.
Leid je kind af op het moment van prikken. Begin bijvoorbeeld een praatje over iets leuks, kijk samen naar een filmpje op je telefoon etc. Hoe meer je kind is afgeleid, hoe minder het merkt van de prik. De jeugdverpleegkundige zal ook met je kind praten en hem of haar afleiden.
Geef je kind een compliment als alles voorbij is. Bij oudere kinderen is het goed om na te praten. Vraag aan je kind hoe het ging. Herhaal de positieve ervaringen en eventuele tips voor de volgende keer, zodat je een positieve afsluiting hebt. Dat geeft vertrouwen voor een volgende keer.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item