Waar kun je rekening mee houden als je kind allergisch is?

Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte en steeds meer kinderen hebben er last van. Allergie is een overgevoeligheidsreactie door het menselijk afweersysteem. De stoffen die zo’n heftige reactie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld gras- en boompollen, huisstofmijten, huisdieren en voedsel. Allergieklachten bij kinderen kunnen zich uiten in eczeem, hooikoorts, astma en/of buikklachten.

Tip 1: Geef borstvoeding

Geef je kind als het mogelijk is de eerste zes maanden borstvoeding. Met de borstvoeding geef je je kind extra weerstand mee. Lukt borstvoeding niet, geef dan voeding op basis van partieel hydrolysaat. Bij partieel hydrolysaat zijn de eiwitten in iets kleinere stukjes geknipt, zodat de kans op allergie verkleind wordt. Het is belangrijk om alert te zijn op de volgende klachten: diarree, ontroostbaar huilen, eczeem, buikkrampen, slecht drinken, keel-, neus-, en oorontstekingen. Wees extra alert wanneer een combinatie van deze klachten aanwezig is. Meldt deze klachten tijdens een bezoek aan het consultatiebureau.

Tip 2: Begin met bijvoeding

Begin bij voorkeur met bijvoeding op de leeftijd van zes maanden. Overleg dit op het consultatiebureau, wanneer nodig zal de arts JGZ je doorverwijzen naar de diëtist.

Tip 3: Mijd prikkelende stoffen

Het is belangrijk prikkelende stoffen zoveel mogelijk te vermijden, dit om de ontwikkeling van de allergie te remmen. Denk hierbij aan prikkelende stoffen en geurtjes zoals parfum, poetsmiddelen (chloor), toiletblok, rook (open haard, allesbrander). Rook niet in huis, maar liever ook niet buiten. Zelfs als je alleen maar buiten rookt, neem je bepaalde schadelijke stoffen mee naar binnen, die vervolgens terechtkomen in de kamers, gordijnen, op de meubels enzovoort. Het beste is dan ook om te stoppen met roken.

Tip 4: Zorg voor ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie door ventilatieroosters of zet een raam op een kier. Ventileren betekent 24 uur per dag iets open zetten. Dit is nodig om verse lucht aan te voeren en gebruikte lucht af te voeren. Dit geldt ook voor het afvoeren van prikkelende stoffen of vocht. Ga verspreiding van vocht tegen door binnenhuis geen was te drogen. Houdt de badkamerdeur na bad/douche dicht. Het vocht van het koken afvoeren via een afzuigkap of een openstaand raam. Hang geen waterbakjes aan de verwarming en zet niet te veel planten in huis. Zorg dat je huis goed verwarmd is.

Tip 5: Ga stof tegen

Is je kind gevoelig voor huisstofmijt? Dan is het belangrijk om zo veel mogelijk stof in huis te verwijderen door:

  • Regelmatig gladde vloeren en meubels af te nemen met een matig vochtige doek of een geïmpregneerde stofbindende doek.
  • Regelmatig dekens en gordijnen buiten uit te kloppen.
  • De matras wekelijks te keren, te luchten en te stofzuigen.
  • Stoffen materialen (gordijnen, kleden, beddengoed) op 60º C te wassen.
  • Niet te stofzuigen in het bijzijn van je kind.
  • Losse spullen op te bergen in gesloten kasten en/of kisten.
  • Afwasbaar speelgoed van badstof, katoen, parachutestof met synthetische vulling, glad hout of plastic te gebruiken.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij het consultatiebureau, telefoon: 053-4876670.

(5970 17590 beoordelingen)
Terug naar boven