Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een besmettelijke aandoening van de huid die veel bij kinderen voorkomt. Je kind krijgt eerder krentenbaard als zijn/haar huid al beschadigd is door bijvoorbeeld insectenbeten, eczeem, waterpokken of schaafwondjes. Bij krentenbaard ontstaan rode vlekken of bultjes in het gezicht, vooral rond de neusgaten en mond. Soms ook op armen en benen waar de plekken groter kunnen zijn. De bultjes worden blaasjes waarin gelig vocht zit. Als de blaasjes opengaan ontstaan natte plekjes en geelbruine korstjes. De plekken met blaasjes en korstjes kunnen snel uitbreiden. Dit kan pijn doen en jeuken.

Tip 1

Ga naar de huisarts om de krentenbaard te laten behandelen met antibioticazalf of een antibioticakuur. Met de juiste behandeling geneest krentenbaard snel en zonder littekens. De besmettelijkheid is verdwenen wanneer de blaasjes ingedroogd zijn of twee dagen na start van een behandeling met de juiste antibiotica.

Tip 2

Kom liever niet aan de plekken en zorg dat je kind er zo min mogelijk aan krabt. Was je handen na contact met je kind of zijn/haar speelgoed. Gebruik wegwerphanddoekjes en als dat niet kan, gebruik dan een aparte handdoek en verschoon deze dagelijks. Maak speelgoed dat in de mond gestopt kan worden goed schoon.

Tip 3

Je kind kan weer naar school als de behandeling van de huisarts gestart is. Informeer wel de leerkracht.

Download hier de folder van de GGD over krentenbaard

(3909 11789 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven