Is jouw puber seksueel actief?

Toon belangstelling in de relaties van je puber. Als pubers verkering krijgen is de kans groter dat ze seksueel actiever worden. Verschillende culturen, religies en etnische groepen hebben uiteenlopende opvattingen over welke seksuele activiteit aanvaardbaar is en wanneer. Het is belangrijk om open te staan voor de mening en beleving van je kind.
Seks is leuk, natuurlijk en spannend. Als je dat uitgangspunt gebruikt, bied je een positieve opening tot een gesprek over seks. 

Tip 1

Vraag na een afspraak hoe het is gegaan. Houd rekening met het humeur van je kind. pubers reageren vaak boos of zuchtend op vragen van ouders. Laat blijken dat je serieus geïnteresseerd bent door aan te dringen en opnieuw de vraag te stellen. Vraag echter niet te veel in één keer, heb respect voor de privacy van je kind. Vraag meer informatie op een ander moment, bijvoorbeeld onder het autorijden.

Tip 2

Praat met je zoon of dochter. Kies daarvoor een geschikt tijdstip. Sommige kinderen praten bijvoorbeeld makkelijker als ze je niet aan hoeven kijken. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over bijvoorbeeld grenzen stellen, SOA of ongewenste zwangerschap. Soms lijkt het alsof je puber al veel weet. Het is verstandig om dit te blijven ‘checken’ omdat dat lang niet altijd het geval is. 

Tip 3

Probeer goede informatie te geven over het voorkomen van zwangerschap of SOA. Zoek informatie hierover op internet of vraag naar een brochure bij je huisarts. Let er op dat niet alle informatie op internet betrouwbaar is. Zoek informatie op de website van reguliere instanties. Zorg dat je puber deze informatie te lezen krijgt. Leg bijvoorbeeld een brochure op de kamer van je kind of geef de naam van de website door.
Indien nodig kun je een afspraak inplannen voor je kind bij de huisarts of de GGD voor voorlichting over voorbehoedmiddelen.
 
Kijk ook op www.sense.info.
 
(2028 5994 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven