Toon altijd belangstelling in de relaties en seksuele ontwikkeling van je puber. Verschillende culturen, religies en etnische groepen hebben uiteenlopende opvattingen over welke seksuele activiteit aanvaardbaar is en wanneer. Het is belangrijk om open te staan voor de mening en beleving van je kind.
Seks is leuk, natuurlijk en spannend. Als je dat uitgangspunt gebruikt, bied je een positieve opening tot een gesprek over seks.
Vraag na een afspraak hoe het is gegaan. Houd rekening met het humeur van je kind. Pubers reageren vaak boos of zuchtend op vragen van ouders. Laat blijken dat je serieus geïnteresseerd bent door aan te dringen en opnieuw de vraag te stellen. Vraag echter niet te veel in één keer, heb respect voor de privacy van je kind. Vraag meer informatie op een ander moment, bijvoorbeeld onder het autorijden.
Praat met je zoon of dochter. Kies daarvoor een geschikt tijdstip. Sommige kinderen praten bijvoorbeeld makkelijker als ze je niet aan hoeven kijken. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over bijvoorbeeld grenzen stellen, soa's of ongewenste zwangerschap. Soms lijkt het alsof je puber al veel weet. Het is verstandig om dit te blijven ‘checken’ omdat dat lang niet altijd het geval is.
Probeer goede informatie te geven over het voorkomen van zwangerschap of een soa. Zoek informatie hierover op internet of vraag naar een brochure bij je huisarts. Let er op dat niet alle informatie op internet betrouwbaar is. Zoek informatie op de websites van reguliere instanties. Zorg dat je puber deze informatie te lezen krijgt. Leg bijvoorbeeld een brochure op de kamer van je kind of geef de naam van de website door. Indien nodig kun je een afspraak inplannen voor je kind bij de huisarts of de GGD voor voorlichting over voorbehoedmiddelen.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item