Verdrinken, hoe voorkom je het en hoe verleen je eerste hulp?

Kleine kinderen kunnen al in een laagje van 10 centimeter water verdrinken, zonder dat je het merkt. Lees in dit artikel hoe je verdrinking voorkomt en lees ook de andere LOES-tips die stilstaan bij kinderen en water.

Hoe voorkom je verdrinking?

Als een kind verdrinkt, dan maakt het geen geluid. Het gebeurt ook het meest in de buurt, zoals in de vijver van de buren of de sloot aan de overkant. Houd je kind daarom altijd in de gaten als het vlak bij water speelt.

Haal je kind direct uit het water

Ligt je kind in het water? En is het in moeilijkheden? Haal het dan direct uit het water. Als je kind in dieper water ligt, zoals een kanaal of een diepere vijver, is het belangrijk dat je zelf goed kunt zwemmen.

Breng je kind op temperatuur

Is je kind uit het water en nog bij bewustzijn? Wikkel het dan in een deken. Ga daarna direct samen langs de huisarts, ook al is het alleen kopje-onder geweest.

Kind bewusteloos?

Bel 112 als je kind bewusteloos is of vraag iemand anders om 112 te bellen. Begin daarna gelijk met reanimeren. Reanimeren betekent beademen en krachtig drukken op de borstkas. Lukt de beademing niet goed, kijk dan in de mond of er iets in de weg zit. Maak de mond schoon. Leg je kind op de zij als je niet kunt reanimeren en er ook niemand in de buurt is die dat kan. Vocht kan dan makkelijk uit de mond lopen.

EHBO-cursus

Om goed te kunnen handelen bij een eventuele verdrinking van je kind, kun je een EHBO-cursus volgen. Als je een aanvullende verzekering hebt, wordt dit vaak deels vergoed. Kijk goed naar de voorwaarden.

Meer tips

- Houd het veilig voor kinderen bij water
- Leer je kind hoe het moet zwemmen 
- Wanneer kan je kind op zwemles?

(2000 5837 beoordelingen)
Terug naar boven