Wanneer kan je kind op zwemles?

Vanaf 4 of 5 jaar zijn kinderen lichamelijk zover dat ze kunnen leren zwemmen. Je kind kan rond die leeftijd dan ook op zwemles, iets wat vaak in groep 4 of 5 gefaciliteerd wordt vanuit de basisschool. Hoe ouder ze zijn, hoe beter ze de instructies begrijpen en kunnen opvolgen.

Waarom zwemles voor kinderen?

Op zwemles leren kinderen de ABC-diploma's. Ze leren bijvoorbeeld:

  • Vertrouwd raken met water: in het water springen, kopje-onder gaan, met het gezicht in het water liggen;
  • Zwemtechnieken: 4 zwemslagen (borstslagen, rugslagen, zijslagen en kantelslagen), watertrappelen, duiken, onder water zwemmen;
  • Overleven in het water: zichzelf kunnen redden bij per ongeluk in het water vallen, onder meer door leren zwemmen met kleren aan.

Een kind met zwemdiploma's A en B kan zich dan goed redden in zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.

Hoe lang duurt zwemles?

De meeste kinderen doen er 1 tot 1,5 jaar over om diploma A te halen. Dat hangt ook af van hoe vaak per week ze zwemles hebben.

Zwembad kiezen

Ga eens langs bij het zwembad, zodat je er een goed gevoel bij krijgt. Bekijk hoe de zwemlessen gegeven worden, hoe groot de groepen zijn, enzovoort. En bekijk ook of het zwembad voldoet aan het keurmerk Veilig & Schoon van het NPZ-NRZ. Op Zwembadkeur vind je een overzicht.

Schoolzwemmen

Op sommige basisscholen krijgen kinderen uit de groepen 4 en 5 zwemles. Kinderen die nog geen zwemdiploma hebben, kunnen het dan halen. Kinderen die al een zwemdiploma hebben, kunnen soms nog aanvullende diploma’s halen.

Kun je geen zwemles betalen?

Vraag er eens naar op het zwembad of bekijk de website van Jeugdsportfonds. Ook gemeenten bieden vaak ondersteuning. Kijk op de website van jouw gemeente of neem contact met hen op.

Meer over kinderen en water

- Leer je kind zwemmen
- Voorkomen verdrinken
- Houd het veilig bij water

(1884 5340 beoordelingen)
Terug naar boven