Leren zwemmen

In de meeste zwembaden kun je op aparte tijden terecht met je baby of je peuter. Samen in het water spelen is leuk. Je kind voelt zich vrij in het water en het is goed voor de ademhaling en de spieren.

Peuterzwemmen

Is je kind tussen de 2 en de 5 jaar? Kijk dan of het zwembad ook peuterzwemmen aanbidt. Je kind leert daar niet zwemmen, daarvoor is het lichamelijk nog te jong. Vanaf 4 of 5 jaar kunnen kinderen op zwemles voor het Zwem-ABC.

Watervrees

Het is belangrijk dat je kind het zwemmen leuk vindt. Als het er geen plezier in heeft, zal het angstig worden. Het is belangrijk om kinderen stapje voor stapje aan het water te laten wennen. Wacht dan gewoon nog een paar maanden met peuterzwemmen. Doorzetten helpt niet!

Veilig zwemmen met je peuter

Doe je peuter altijd zwemvleugels aan én verlies je kind geen moment uit het oog. Ook een zwemvleugel kan gemakkelijk afschieten. Bedenk ook dat kinderen zelfs in laag water kunnen verdrinken, met zwemvleugels om.

Wanneer niet zwemmen?

Heeft je kind vaak last van oorontsteking? Dan kun je beter niet gaan zwemmen. Heeft je kind last van de luchtwegen, dan is het verstandig om eerst te overleggen met je huisarts of het consultatiebureau.

Meer tips

- Hoe houd je het veilig bij het water?
- Hoe voorkom je verdrinking? 
- Wanneer kan je kind op zwemles?

(1793 5166 beoordelingen)
Terug naar boven