Hoe houd je het veilig voor je kind bij het water?

Kinderen zijn meestal gek op water en spelen er graag in. Spelen in en rond het water kan ook gevaarlijk zijn. Zelfs als je kind al kan zwemmen.

Verdrinken hoor je niet

Als er iets misgaat, zal je kind niet gillen of spartelen. Verdrinken gebeurt snel, binnen een tel verdwijnt je kind onder water. Blijf dus altijd bij je kind als het in bad of in een opblaasbadje zit.

Let op je kind bij het water

Er is maar een laagje water van 10 centimeter nodig voor een klein kind om te verdrinken. Je baby houdt je natuurlijk altijd vast. Maar ook peuters en kleuters moet je in de gaten houden. Laat je telefoon of dat boek liggen zodat je niet wordt afgeleid.

Handig: de checklist 'Kinderen rondom water' op Veiligheid.nl.

Zwemvleugels en zwemluiers

Met zwemvleugels verklein je de kans op verdrinking bij kleine kinderen. Je kunt ze beter niet gebruiken bij water met stroming. Dan drijft je kind weg. Ze moeten ook goed passen. Een wegwerpluier omdoen bij het spelen in het water is geen goed idee, want die houdt lucht vast. De billen komen dan boven het water en het hoofd juist onder water. Gebruik liever een speciale Zwemluier. Ga je varen met je kind, dan is een zwemvest aan te raden.

Leren zwemmen

Laat je kind al vroeg wennen aan water. Vanaf een jaar of vijf kan je kind op zwemles.

Zwemmen in open water

Kinderen halen hun zwemdiploma in lekker schoon en helder water. Zwemmen in een kanaal, recreatieplas of de zee is heel anders. Het is troebel en het is kouder. Ze worden eerder moe en koelen sneller af. Daarom gebeuren de meeste ongelukken bij een vijver of ander water vlak bij huis.

De stroming in zee of in een rivier is verraderlijk. Het gebruik van zwemvleugels of opblaasbaar speelgoed zoals een zwemband of luchtbed is gevaarlijk. Ook als ze goed kunnen zwemmen. Een kind kan snel afdrijven door de stroming of de wind.

Is je kind al wat ouder?

Als je kind al wat ouder is en goed kan zwemmen, komt het soms in de verleiding om van een brug af te springen of ver de zee in te gaan. Zeker als ze samen zijn met vrienden en ze elkaar opjutten. Praat met je kind over de risico's en leg uit waarom dit gevaarlijk is.

Meer tips over zwemmen

- Verdrinken, hoe voorkom je het?
- Zwemles, wanneer kan het?
- Leren zwemmen

(2492 7343 beoordelingen)
Terug naar boven