Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

MamaTien: Vijf stappen om je kind te helpen bij verveling

Gepubliceerd: 27 juli 2021

Heb je een baby of peuter in huis? Dan weet je waarschijnlijk wel dat jouw kindje zich nog niet verveelt. Voor onze kleintjes is de wereld één grote ontdekking. Een baby kan zich in de wieg vermaken met z’n eigen teentjes of z’n eigen stemgeluid. Ook een peuter is met weinig tevreden. Hoe ouder ze worden, hoe meer interesse er komt voor speelgoed. Maar tijdens een vakantie, kunnen kinderen hun speelgoed een keer zat zijn. En altijd maar beeldscherm is ook geen oplossing. Verveling ligt op de loer.

Kartonnen doos

Mijn oude tante had vroeger de perfecte oplossing voor mijn neefjes: ze gaf ze een doos. Gewoon zo’n grote doos van de supermarkt. Het idee erachter: een kind kan zelfs met een kartonnen doos een spel bedenken.

Maar stel nou dat het thuis of op je vakantieadres regent, regent en nog eens regent. Je kind is klaar met puzzelen, tekenen, schilderen, bouwen, knutselen en spelletjes doen. Buitenshuis kun je vertier zoeken in het zwembad of een overdekt speelparadijs. Nadelen hiervan zijn dat deze activiteiten geld kosten en je je kinderen er niet altijd zelfstandig naar toe kunt laten gaan. Hoe kun je je kind helpen als het zich verveelt? 

Stap 1: lekker laten gaan

“Vervelen is niet zo erg. Het is goed voor je, daar word je creatiever van,” zeg ik tegen zoon of dochter. Reken er niet op dat je kids hier enthousiast op reageren. Rollende ogen of een diepe zucht is meestal het soort reactie dat ik krijg. Mijn vriendin doet het zo: “Ik zeg altijd tegen Teun: Zet de kookwekker op 15 minuten. De kans is groot dat als de wekker gaat je alweer iets leuks hebt bedacht.”

Stap 2: ideeën bedenken

‘Wat kan ik dán doen?’ vraagt Job (8) nog wel eens als hij niets heeft om te spelen. Ik noem een paar opties zoals knikkeren of Duckies lezen en voordat ik nog iets kan bedenken zoeft ‘ie al weg om te gaan spelen. Olivia (11) vraagt ook geregeld om ideeën. Ik kan zoveel bedenken dat ik versteld sta van mijn eigen creativiteit, maar Olivia wuift het ene na het andere idee weg. Dan komen we automatisch bij de volgende stap.

Stap 3: boos worden

Olivia kan geen dansje bedenken. Iets lekkers bakken is niet leuk want ze wil niet eerst naar de winkel. En een moodboard maken vindt ze saai. Nou ja, het houdt een keer op natuurlijk. Dat zeg ik dan ook. Met als gevolg dat een van ons ook boos wordt. Zij omdat ik met ‘slechte ideeën’ kom of ik omdat ik ongeduldig word. Ik maak een einde aan de discussie door te zeggen: “Jíj verveelt je, dus jíj moet een oplossing zoeken. Het is niet mijn probleem.” 

Stap 4: samen iets gaan doen

Boos worden is niet handig als een kind zich verveelt. Er kunnen ook situaties zijn waarin je je kind een handje moet helpen. Bijvoorbeeld als het vaste vriendje op vakantie is, of je dochter heeft ruzie met haar beste vriendin. In zo’n geval is het misschien juist wel slim om samen iets te gaan ondernemen. Samen springen op de trampoline, een potje Rummikub of een eindje fietsen.

Stap 5: iets in het vooruitzicht stellen

Het wil nog wel eens gebeuren dat een van de kinderen bij me komt, terwijl ik net verdiept ben in mijn werk of een klus. Ik heb dan geen tijd om met ideeën te komen en boos worden helpt niet, want daar word ik zelf negatief van. Wat ik vaak doe is een combinatie van stap 1 en 5. Dat klinkt bijvoorbeeld zo: “Je moet je nu zelf vermaken, ga desnoods op de bank liggen, maar ik heb even geen tijd voor je. Ik heb nog ongeveer een uurtje nodig en daarna gaan we samen naar het zwembad/een ijsje halen/vul maar in.”

Tot zover mijn anti-vervelingstips. Hopelijk heb je er iets aan. Maar eigenlijk hoop ik dat je ze niet hoeft te gebruiken… omdat jij en je gezin een fantastische vakantie hebben. Maak er een mooie tijd van, geniet van elkaar en van de zomer! 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (14), Olivia (12), Joost (11) en Emmanuel (8)

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven