ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: ‘aandachtstekort- en hyperactiviteitsstoornis’. ADHD kun je herkennen aan:
Deze kenmerken moeten vaker voorkomen en ernstiger zijn dan normaal is bij kinderen van dezelfde leeftijd. Ze moeten ook voorkomen in uiteenlopende situaties zoals thuis, op school en buiten. De kenmerken van ADHD zijn meestal het duidelijkst te herkennen als je kind tussen de 5 en 16 jaar oud is.
Recent onderzoek toont aan dat de meest waarschijnlijke oorzaken van ADHD zijn:
Erfelijke factoren dragen sterker bij aan ADHD dan omgevingsfactoren, maar opvoeding en de omgeving van je kind kunnen er wel voor zorgen dat hij/zij er minder last van heeft.
In het algemeen is het grootste probleem voor kinderen met ADHD het omgaan met prikkels. Sommige kinderen kunnen zichzelf dan niet beheersen of hebben niet geleerd hoe ze dat kunnen doen. Door een biologisch bepaalde stoornis heeft een kind met ADHD veel meer moeite met zelfbeheersing dan een kind zonder die stoornis.
Andere, bijkomende problemen kunnen zijn:
De diagnose ADHD kan pas worden vastgesteld nadat je kind een aantal testen heeft ondergaan. De diagnose wordt gesteld door kinderpsychiaters, kinderpsychologen en kinderartsen. Je huisarts kan zorgen voor een doorverwijzing.
Je kind kan worden geholpen door ondersteuning en training om de concentratie en sociale vaardigheden te verbeteren. Leerkrachten, psychologen en hulpverleners kunnen een plan maken voor de ondersteuning op school en thuis. Kinderen die ernstige problemen hebben kunnen medicijnen krijgen. De schoolleeftijd is de lastigste periode omdat je kind zich aan de regels en eisen van de school moet houden. Als kinderen volwassen worden verminderen de symptonen vaak.
Lees ook ‘Hoe pas je de principes van positief opvoeden toe bij een kind met ADHD’
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemLOES Twente biedt u in samenwerking met theatergroep Playback een interactieve..
Bekijk agenda itemHet helpt als je de basisbijeenkomst hebt gevolgd, maar het is niet noodzakelijk...
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item